Iranski ministar danas kreće na turneju u Kinu, Rusiju i EU, pokušava spasiti nuklearni sporazum

Foto: Hina

IRANSKI ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif danas kreće na turneju u Peking, Moskvu i Bruxelles u nastojanju da sačuva nuklearni sporazum i zaštiti gospodarske interese svoje zemlje nakon izlaska Sjedinjenih Država iz tog povijesnog sporazuma.

Zarifova turneja počinje dva dana nakon izraelskih napada na iranske položaje u Siriji u kojima je ubijeno najmanje 11 iranskih boraca, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), što budi strah od šireg sukoba između dvaju zakletih neprijatelja.

Iran se ne želi dati uvući u otvoreni sukob s Izraelom

Iran izgleda odlučan ne dopustiti se uvući u otvoreni sukob s Izraelom koji bi ga morao udaljiti od njegovih europskih partnera.

Zarif u subotu navečer kreće iz Teherana u Peking, nakon čega odlazi u Moskvu pa u Bruxelles, gdje će se sastati s francuskim, njemačkim i britanskim kolegama. Na kraju turneje će obaviti razgovore sa svim zemljama koje ostaju u sporazumu, kao i s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Federicom Mogherini.

U petak je Zarif objavio na Twitteru priopćenje iranske vlade kojim se osuđuje "ekstremistička administracija" američkog predsjednika Donalda Trumpa jer je napustio "sporazum koji je međunarodna zajednica držala pobjedom diplomacije".

On je potvrdio da se Iran priprema na nastavak industrijskog obogaćivanja uranija "bez ikakvog ograničenja", ako mu Europa ne pruži dovoljno čvrsta jamstva da će zadržati trgovinske odnose s Iranom, bez obzira na američke sankcije.

U Teheranu europski diplomati su bijesni nakon američkog povlačenja iz iranskog sporazuma i naglašavaju da bi to moglo potkopati godine mukotrpnog rada na uspostavi trgovinskih i diplomatskih veza s Iranom.

Pročitajte više