Iranski ministar otkazao posjet Beču zbog izraelske zastave

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

IRANSKI ministar vanjskih poslova otkazao je sastanak sa svojim austrijskim kolegom kako bi izrazio nezadovoljstvo vladom kancelara Sebastiana Kurza, koja je u Beču izvjesila zastavu Izraela kao podršku toj državi, objavilo je danas austrijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Iranski šef diplomacije Mohammad Džavad Zarif trebao se sastati s Alexanderom Schallenbergom, no otkazao je svoje putovanje, objavila je glasnogovornica austrijskog ministra, potvrdivši time napise novina Die Presse. 

"Žalimo zbog toga i primamo to na znanje, no za nas je jasno kao dan da, kad Hamas ispali više od dvije tisuće raketa na civilne mete u Izraelu, ne možemo šutjeti", kazala je glasnogovornica referirajući se na militantnu skupinu koja upravlja Pojasom Gaze.

Sukob Izraela i Palestine

Izrael izvodi zračne napade na tu palestinsku enklavu, a Palestinci uzvraćaju raketnim napadima na izraelski teritorij u od sredine prošlog desetljeća najvećim sukobima, s dosad više od 150 mrtvih.

Taj val nasilja događa se u vrijeme dok u Beču traju pregovori o ponovnom aktiviranju sporazuma iz 2015. sa zapadnim silama u kojima je Iran pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. 

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz tog dogovora 2018. godine, nakon čega je Iran počeo ponovo obogaćivati uranij do razina zabranjenih sporazumom. 

"Šokantno je i bolno vidjeti zastavu okupatorskog režima"

Proizraelski nastrojen premijer Kurz nazvao je isticanje izraelske zastave u petak na zgradi vlade činom solidarnosti u vrijeme nasilnih sukoba. Potez je kritizirao i Abas Arakči, predvodnik iranske delegacije u bečkim razgovorima. 

"Beč je sjedište Agencije za nuklearnu energiju i Ujedinjenih naroda, a Austrija je dosad bila dobar domaćin za pregovore", napisao je Arakči. 

"Šokantno je i bolno vidjeti zastavu okupatorskog režima, koji je u nekoliko dana brutalno ubio desetke nevinih civila, među njima i puno djece, na zgradama vladinih ureda u Beču. Stojimo uz Palestinu", dodao je. 

Pročitajte više