Iranski ministar u Bejrutu o razmjeni zatočenika

IRANSKI ministar vanjskih poslova Kemal Harazi u četvrtak je u Bejrutu izrazio nadu da će sudbina četvorice iranskih diplomata nestalih u Libanonu prije 22 godine biti otkrivena tijekom druge faze razgovora o razmjene zatočenika između Izraela i gerilskog Hezbolaha.

"Glavni cilj ovoga posjeta Libanonu je sudbina četvorice diplomata koji su zatočeni i oteti 1982. godine", rekao je Harazi po dolasku u Bejrut.

Iran vjeruje u mogućnost da su četvorica diplomata, koje su oteli pripadnici kršćanske libanonske milicije (LF), tada izraelskih saveznika, još uvijek živa i smještena negdje u Izraelu. LF je svojedobno tvrdio da je ta četvorka pogubljena nedugo nakon zarobljavanja.

Izrael i Hezbolah su prošloga mjeseca, uz njemačko posredništvo, izvršili razmjenu nekoliko stotina arapskih zatočenika u zamjenu za otetog Izraelca i tijela trojice vojnika.

Očekuje se da će se drugi krug razgovora o razmjeni usredotočiti na sudbinu izraelskog zrakoplovca Rona Arada, oborenog iznad Libanona 1986. godine. Izraelci smatraju da je Arad prebačen u Iran i da bi još mogao biti živ. Međutim, i Iran i Hezbolah, tvrde da nemaju nikakvih saznanja o Aradu, ali su izrazili spremnost da pomognu u rješavanju toga slučaja.

Pročitajte više