IRANSKI OTPOR: KHAMENEI ŽELI NUKLEARNU BOMBU 2005.

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei želi 2005. imati nuklearnu bombu, izjavili su u petak u Parizu Mudžahedini naroda, glavna oporbena oružana organizacija režimu Teherana.

"Prema informacijama kojima raspolaže iranski otpor, Khamenei je zadužio nadležne instance da naprave bombu najkasnije za prvu polovicu 2005.", rekao je Mohamad Mohamessine, jedan od čelnika Nacionalnog vijeća iranskog otpora.

"Za realizaciju tog nuklearnog projekta, čija se vrijednost procjenjuje na 16 milijardi dolara, izdvojio je još dodatne 2 milijarde dolara", nastavio je Mohadessine.

Izjave Mudžahedini naroda date su tri dana prije sastanka vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju koji će se održati u Beču. Sastanak u ponedjeljak smatra se ključnim, pogotovo što se u petak iz diplomatskih izvora doznalo kako su Francuska, Velika Britanija i Njemačka pooštrile stajalište prema iranskom nuklearnom programu, zatraživši od Teherana da prekine sve dijelove ciklusa nuklearnog goriva koji se mogu iskoristiti za izradu bombe.Ne zadovolji li Iran uvjete europske "velike trojke" i ne prekine li programe obogaćivanja i prerade urana, tvrde izvori, vjerojatno će biti prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a koje mu može uvesti sankcije.Sjedinjene Države Iran optužuju da razvija nuklearno oružje pod krinkom civilnom nuklearnog programa, no vlasti u Teheranu to uporno opovrgavaju.

Pregovori između iranskih dužnosnika i UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA), uoči ključnog sastanka u sjedištu agencije u Beču u ponedjeljak, do petka nisu urodili plodom i diplomati sumnjaju da je dogovor uopće moguć.

Iran je nedavno objavio da namjerava preraditi 37 tona mljevenog ("yellowcake") urana u uran heksaflorid (UF6), koji se koristi u centrifugama koje pročišćavaju uran koji se potom koristi kao gorivo u nuklearnim elektranama ili oružju. EU i SAD to su oštro osudili.

Stručnjaci smatraju da bi količina UF6 koji će se dobiti tim procesom teoretski mogla biti obogaćena u gorivo za jednu do pet bombi.

(Hina) xtm ysd

Pročitajte više