Iranski parlament podržao "ministra s tjeralice"

IRANSKI parlament je ovaj tjedan nastavio raspravu o sastavu vlade kojega je predložio predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Na početku rasprave parlament je raspravljao o tima ženama koje je predsjednik predložio što je prvi put u novijoj povijesti Irana. Ahmadinedžad je predložio imenovanje Fatemeh Adžorlu za ministricu blagostanja i socijalne sigurnosti, Marzieh Vahid Dastdžerdi za ministricu zdravstva i Susan Kešavarc za ministricu školstva. Iran je posljednji put imao ženu na funkciji ministrice za vladavine iranskoga šaha, a nakon islamske revolucije 1979. godine je ubijena, prenosi BBC.

Bivši ministar zdravstva, a sada zastupnik Alireza Marandi, stao je u obranu Dastdžerdi istaknuvši da je "kompetentna za to mjesto" zbog iskustva u sektoru zdravstva. "Ona posjeduje potrebne kvalifikacije i sudjelovala je u izradi planova namijenjenih razvoju sektora zdravstva", istakao je bivši ministar.

"Smrt Izraelu", podrška Vahidiju

Parlament također raspravlja i o slučaj ministra obrane Ahmada Vahidija, kojega od 2007. traži Interpol zbog navodne umiješanosti u antisemitski atentat u Argentini 1994. Iranske su vlasti argentinske pozive za neimenovanje Vahidija za ministra odbacili. Ahmadinedžadov savjetnik za medije Ali Akbar Džavafekr je izrazio čuđenje jer se Argentina o ovome slučaju nije oglasila ranije nego sad kad je Vahidi kandidat za mjesto ministra obrane. Džavafekr je argentinski poziv nazvao "cionističkom urotom".

Parlament je podržao imenovanje Vahidija za ministra obrane konsenzusom među zastupnicima. Tijekom rasprave, zastupnici su podržali mišljenje da se radi o židovskoj uroti, a jedan od zastupnika tijekom izlaganja je pozvao "Smrt Izraelu" što je među zastupnicima izazvalo pljesak i oduševljenje.

Pročitajte više