Iranski potpredsjednik: Zahra Kazemi vjerojatno je ubijena

IRANSKI potpredsjednik Mohammad Ali Abtahi u srijedu je izjavio kako je kanadska fotografkinja iranskog podrijetla Zahra Kazemi, koja je umrla 10. srpnja nakon dvotjednog zatočeništva u Iranu, najvjerojatnije ubijena.

"Velika je vjerojatnost da je njezinu nasilnu smrt prouzročilo krvarenje u mozgu koje je uslijedilo nakon snažnog udarca u glavu", rekao je Abtahi novinarima.

Pogreb Zahre Kazemi u Shirazu pokrenuo je diplomatsku oluju između Teherana i Ottawe, koja traži povrat njezina tijela u Kanadu.

Zahrina majka Ezzet je za list Yas-e No kazala kako je potpisala zahtjev za povratom kćerinih posmrtnih ostataka u Kanadu, gdje živi i pokojničin sin. No, tijekom boravka u Teheranu kod majke jedne od kćerinih prijateljica, Ezzet su posjećivale osobe, koje joj se nisu predstavile i koje su joj prijetile, upozoravajući je kako će je natjerati da promijeni mišljenje.

"Svakodnevno nam je dolazilo četvero do petero ljudi koji su razgovarali sa mnom i s osobama kod kojih sam odsjela u Teheranu, stvarajući im neugodnosti i ja sam na kraju bila prisiljena prihvatiti pokop kćeri u Iranu. Nisma imala izbora. Nisam imala novaca, bila sam sama i nisam mogla nikuda otići. Željeli su da se pogreb obavi što je prije moguće. Mislim da su se htjeli riješiti tijela", ispričala je Ezzet Kazemi.

Službeni Iran je objavio kako je odluka o pokopu Zahre Kazemi u njezinu rodnome gradu Shirazu donesena u skladu sa željom njezine majke, što je zaprepastilo kanadske vlasti koje su odmah povukle svog veleposlanika u Teheranu, kazavši kako će razmotriti bialteralne odnose s tom Iranom.

Pročitajte više