Iranski reformisti bojkotirat će izbore

GOTOVO 130 iranskih reformističkih zastupnika potvrdilo je u četvrtak da su podnijeli ostavke i objavilo da neće sudjelovati na parlamentarnim izborima 20. veljače nakon što je Vijeće čuvara odobrilo samo 51 reformističku kandidaturu.

Reformisti su objavili da "ne mogu sudjelovati na izborima 20. veljače koji neće biti slobodni, već nezakoniti i nepravedni".

"Razotkrili smo parlamentarni državni udar pripreman već dvije godine, no tijelo koje ga je zamislilo i dalje ga namjerava provesti polulegalnim načinima", ističe se u deklaraciji podijeljenoj u parlamentu.

"Zastupnici će biti imenovani a ne izabrani i predsjednik Mohamad Hatami trebao bi odlučno spriječiti takve nezakonite izbore", rekao je reformist Ansari Rad.

Vođa reformista Mohamad-Reza Hatami, mlađi brat iranskog predsjednika, potvrdio je novinarima da reformisti ostaju pri prvotnoj odluci da bojkotiraju izbore.

Hatami je napomenuo da je među 51 reformističkom kandidaturom, koje je Vijeće čuvara odobrilo u četvrtak, manje od deset kandidatura reformističkih zastupnika iz postojećeg saziva parlamenta (od njih ukupno 87).

Pročitajte više