Iranski reper objavio video s prosvjeda protiv režima. Mogao bi dobiti smrtnu kaznu

Screenshot: Instagram

IRANSKI reper Toomay Salehi (31), koji je podržao protuvladine prosvjede u Iranu, mogao bi biti osuđen na smrtnu kaznu. On je optužen za širenje propagande, suradnju s neprijateljskom vladom te poticanje na nasilje, piše BBC.

Pravosudni dužnosnik iz Irana koji se bavi slučajem 31-godišnjeg repera negirao je izvješće skupine za ljudska prava da je njemu suđenje već počelo bez odvjetnika po njegovom izboru. Salehi je uhićen u listopadu nakon što je na društvenim mrežama objavio snimke na kojima prosvjeduje.

Također je objavio isječke repanja u znak podrške prosvjedima koje je izazvala smrt 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru moralne policije. Podsjetimo, Amini je privedena zbog navodnog kršenja strogih iranskih pravila nošenja hidžaba.

Reper prije rekao da bi zbog svojih videa mogao postati meta režima

Najmanje 451 prosvjednik je ubijen, a 18.170 privedeno, prema novinskoj agenciji boraca za ljudska prava (HRANA). U intervjuu za CBC News, snimljenom samo nekoliko dana prije njegova uhićenja, Salehi je rekao da je objavljivanjem videozapisa koji kritiziraju iransku vladu postao meta režima.

"Iranci užasno žive. Imaju posla s mafijom koja je spremna pobiti cijelu naciju kako bi zadržala svoju moć, novac i oružje", komentirao je reper.

Početkom studenog, iranski državni mediji objavili su video na kojem se očito vidi kako je Salehi pritvoren u središnjoj pokrajini Isfahan. Na snimci se vidi muškarac s povezom na očima koji govori da je Salehi. Drhtavim glasom kaže da je pogriješio što je snagama sigurnosti rekao da "odbiju" u jednom od svojih videa s prosvjeda.

Iran priveo brojne poznate osobe u zemlji

Article 19, skupina za zagovaranje slobode izražavanja, osudila je, kako kaže, iznuđena priznanja repera Toomaya Salehija". Azadeh Babadi, reperov rođak koji živi u Londonu, rekao je za CBC da se boji da će dokazi protiv Salehija biti izmišljeni kako bi ga se moglo osuditi.

Iranski mediji izvijestili su da su brojne osobe visokog profila privedene zbog svoje umiješanosti u prosvjede ili podrške prosvjedima puštene uz jamčevinu. Među njima su popularna glumica Hengameah Ghaziani, aktivist i bloger Hossein Ronaghi, bivši nogometaš Voria Ghafouri i reformistički bivši zastupnik Parvaneh Salahshouri.

 

Pročitajte više