Iranski tanker imao problema s pogonom u Crvenom moru, Saudijci im pomogli

Ilustracija: EPA

SAUDIJSKA obalna straža pomogla je iranskom naftnom tankeru koji je imao problema s pogonom nedaleko od obale grada Džede u Crvenom moru nakon što je Rijad primio poziv upomoć od Irana, objavila je danas državna agencija SPA.

Na brodu su bili Iranci i Bangladešani

Brod "Happiness 1" i 26 članova posade pronađeni su 70 kilometara jugoistočno od luke Džede, napominje agencija i dodaje da je kapetan zatražio da remorker otegli tanker jer imaju "problema s pogonom i kontrolama broda".

Posadu čine 24 Iranca i dvojica Bangladešana, navodi SPA.

"Kraljevina je primila službeni poziv upomoć preko svoje stalne delegacije u Ujedinjenim narodima u New Yorku od iranskog otpravnika poslova u njihovoj delegaciji", rekao je, prema navodima SPA, glasnogovornik saudijske obalne straže.

"Proveli smo sve potrebne mjere kako bismo zaštitili posadu, osigurali da nema štete po okoliš i pomogli brodu", dodao je.

Još se ne zna je li iscurila nafta

Nije poznato je li s tankera iscurila nafta.

Sjedinjene Države odlučile su prekinuti sav iranski izvoz nafte nakon 1. svibnja pod prijetnjom sankcijama državama koje bi nastavile kupovati iransku naftu. 

Veliki neprijatelji u području Bliskog istoka, sunitska kraljevina Saudijska Arabija i Islamska Republika Iran, najveća država šijitskog islama, uključeni su u nekoliko ratova u regiji. Iran pomaže režimu predsjednika Bašara al Asada u Siriji u borbi protiv Islamske države, a Saudijska Arabija pomaže međunarodno priznatoj vladi u Jemenu koja se bori s proiranskim jemenskim pobunjenicima Hutijima.

Pročitajte više