Iranski vrhovni vođa: Iran se ne ljuti na Europljane

Foto: EPA

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, rekao je da se Iran ne ljuti na Europljane i da je spreman surađivati sa zemljama koje ne slijede slijepo Sjedinjene Države.

U govoru održanom u svetom gradu Mašhadu na prvi dan nove godine po perzijskom kalendaru Hamenei je kritizirao Sjedinjene Države, optuživši ih da su potaknule protestni pokret koji je potresao Iran nakon smrti Mahse Amini u rujnu prošle godine.

"Zapadnjaci su izvršili pritisak da Iran bude izoliran, ali dogodilo se suprotno. Naši odnosi sa Zapadom su oslabjeli, ali naše veze s Azijom ojačale su 100 posto i na našoj agendi je i uspostava čvrstih odnosa s Latinskom Amerikom i Afrikom", rekao je pred nekoliko tisuća ljudi u svetištu imama Reze.

"Međutim, ne ljutimo se na Europljane i spremni smo surađivati sa svim europskim zemljama koje ne slijede slijepo američke politike", dodao je. 

Članice EU i Britanija kritizirale Iran zbog gušenja prosvjeda

Države članice Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo zadnjih su mjeseci kritizirali gušenje prosvjeda u Iranu koji su počeli nakon smrti Mahse Amini (22) 16. rujna. Iranka kurdskog podrijetla umrla je nakon što ju je u Teheranu uhitila moralna policija optuživši je da krši stroga pravila o odijevanju.

Po vlastima, stotine ljudi, među kojima i pripadnici snaga sigurnosti, poginule su u tim prosvjedima koji su se zadnjih tjedana primirili. Hamenei je kao i u siječnju naglasio da su vlasti uspjele pobijediti zavjeru koja je izazvala nerede u kojima je sudjelovao "malen broj Iranaca".

"Neprijatelji Irana žele promjenu režima i uvođenje lažne demokracije zapadnog stila kako bi kontrolirali zemlju i opljačkali joj resurse", rekao je. 

"Iran se ne miješa u sukob u Ukrajini"

Hamenei je isto tako naglasio da se Iran ne miješa u sukob u Ukrajini. Neke zemlje optužuju Teheran da podržava Rusiju, u prvom redu opskrbljujući je dronovima.

"Mi ni na koji način ne sudjelujemo u tom ratu koji su započele Sjedinjene Države, čije tvornice oružja najviše profitiraju", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više