Irci danas odlučuju o budućnosti Europske unije

DANAS se u Irskoj održava referendum o Lisabonskom ugovoru, a vodstvo EU strahuje od negativnog rezultata koji bi usporio proces europskog ujedinjenja.

Lisabonskim ugovorom, kojeg su usaglasile vlade država-članica EU, zamijenjen je Europski ustav, odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005. godine. Njime se nastoji reformirati ustrojstvo EU, odnosno povećati njene ovlasti na račun država-članica. Novi tekst je zadržao većinu odredbi propalog Ustava, a države-članice će ga ratificirati u parlamentima umjesto da riskiraju njegovo dobacivanje na referendumima.

Jedini je izuzetak Irska kojoj vlastiti ustav nalaže da se sporazumi takve vrste potvrđuju na referendumu. Godine 2001. irski birači su odbacili Sporazum iz Nice kojim je mijenjano ustrojstvo EU pred proširenje 2004. godine. Godinu dana kasnije proveden je novi referendum na kojem je sporazum prošao.

Strahuje se da bi irski birači i ovaj put mogli zaokružiti "ne". Ankete pokazuju blagu prednost protivnika Sporazuma, ali se irska vlada i vodeće političke stranke - koje su, s izuzetkom Sinn Feina podržale Sporazum - nadaju da će pobornici Sporazuma dobiti većinu zahvaljujući visokom odzivu. Ukoliko odziv bude manji od 40 posto, sve analize ukazuju na njegovu propast.

Tjedan dana prije referenduma je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner poručio irskim biračima "da se ne igraju", podsjetio na subvencije i druge blagodati koje je Irska dobila zahvaljujući članstvu u EU te rekao kako "narod od 3 milijuna ljudi ne može blokirati budućnost cijelog kontinenta od 500 milijuna ljudi".

Još nije potpuno jasno što će se dogoditi ako Sporazum propadne u Irskoj. Vodeći dužnosnici EU, slično kao u slučaju Ustava, tvrde da će nastaviti s procesom ratifikacije. Analitičari, pak, ukazuju da je ratifikacija već zapela u češkom parlamentu, kao i da će britanski premijer Gordon Brown biti pod teškim, a možda i neizdržljivim, pritiskom da raspiše referendum za kojeg je potpuno jasno da će propasti.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više