Irska danas odlučuje o budućnosti EU

U IRSKOJ se danas održava referendum o Lisabonskom sporazumu o čijem ishodu ovisi efikasnost funkcioniranja Europske unije. Ukoliko Irska i na drugome referendumu o Lisabonskom sporazumu ne skupi dovoljan broj glasova, EU će to donijeti ozbiljnu institucionalnu krizu.

Ipak, prema svim anketama koje su se provodile u Irskoj uoči današnjeg referenduma, ovaj bi put Ugovor trebao proći. Prema irskome ustavu, vlada mora konzultirati svoje građane u obliku referenduma za svako pitanje koje se tiče nekog europskog ugovora.

Prvi irski referendum s istim pitanjem kao današnje je održan 12. lipnja prošle godine, ali referendum nije prošao. Analitičari vjeruju da je danas klima u Irskoj po pitanju EU i Lisabonskog sporazuma puno bolja. Naime, za razliku od prije godinu i pol dana, stanje u irskoj ekonomiji je nezadovoljavajuće, nezaposlenost je na visokih 15 posto, a BDP je pao za osam posto. U teškoj ekonomskoj situaciji upravo je EU jako pomogla Irskoj, a Bruxelles je Ircima pomogao i u osamostaljenju od Velike Britanije, a uvođenje eura je irsko tržište otvorilo drugim europskim zemljama, prenosi Telegraph.

"S Lisabonskim ugovorom rađa se proširena Europa sa 27 država članica, ujedinjena za slobode i demokraciju, a koja će biti bolje plasirana od bilo koje druge zemlje ili grupe zemalja, ne da nametne već da predloži globalna rješenja koja su hitno potrebna svijetu", rekao je tom prilikom predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Pročitajte više