Irska predsjednica McAleese prisegnula na drugi mandat

MARY MCALEESE, prva irska predsjednica porijeklom iz Sjeverne Irske, pokrajine pod vlašću Velike Britanije, prisegnula je u četvrtak na drugi sedmogodišnji predsjednički mandat.

Ona je osvojila drugi mandat bez izbora, budući da nije imala protukandidata koji bi dobio nominaciju u skladu s irskim ustavom.

Potencijalna kandidatkinja, bivša neovisna zastupnica Europskog parlamenta Dana Rosemary Scallon nije uspjela dobiti nominaciju, a političar Zelenih Eamon Ryan odustao je od kandidature.

Da bi bila prihvaćena njegova kandidatura, u Irskoj predsjednički kandidat mora osigurati potporu najmanje 20 zastupnika nacionalnog parlamenta, ili ga moraju kao kandidata nominirati najmanje četiri pokrajine.

McAleese je rođena u Sjevernoj Irskoj 1951. u rimokatoličkoj obitelji. Odrasla je u ozračju katoličkog svjetonazora, i to u većinski protestantskoj sredini. S 24 godine postala je profesoricom kaznenog prava na vrlo uglednom Trinity Collegeu.

Kao priznati stručnjak na području pravnih znanosti, 1994. g. postaje profesorica na poznatom sjevernoirskom (tradicionalno protestantskom) pravnom učilištu Queens Universitys Institute of Professional Legal Studies, kao prva žena, i još k tome katolkinja. Njezina je obitelj bila prisiljena napustiti Belfast nakon što je njihov dom postao metom napada protestantskih paravojnih snaga.

Irsko predsjedništvo ima uglavnom ceremonijalnu ulogu.

McAleese je druga irska predsjednica nakon Mary Robinson.

Pročitajte više