Irski BDP zbog multinacionalnih kompanija porastao skoro 8 posto

Foto: EPA

IRSKI BDP porastao je za 7.8 posto u prvom tromjesečju ove godine kao rezultat velikog izvoza multinacionalnih kompanija, pokazali su objavljeni podaci državnog statističkog ureda CSO-a.

Međutim, kada bi se isključili efekti izvoza multinacionalnih kompanija, irski BDP pao bi za jedan posto na kvartalnoj razini, izvijestio je CSO.

"Pooštravanje ograničenja povezanih s covidom-19 smanjilo je razine gospodarske aktivnosti u mnogim sektorima usmjerenim na domaće tržište", rekla je asistentica glavne direktorice odjela ekonomske statistike u CSO-u Jennifer Banim.

Irska vlada ukinula je treći lockdown prošlog mjeseca nakon gotovo pet mjeseci ograničenja. Tu blokadu je Sveučilište Oxford svrstalo među najstrože u Europi.

Ovog tjedna vlada je produžila izvanredne ovlasti pod kojima je i nametnula ograničenja. No domaća poduzeća već se oporavljaju nakon ukidanja zadnjeg zatvaranja.

Oporavak dolazi nakon što su dva prethodna zatvaranja doprinijela tome da je gotovo tri četvrtine irskih malih i srednjih poduzeća osjetilo pad prometa.

Pročitajte više