IRSKI PISAC RODDY DOYLE DIRNUO U SVETOST JAMESA JOYCEA

Irski pisac Roddy Doyle kritizirao je književnu legendu Jamesa Joycea i njegov roman "Uliks", koji je je nazvao "precijenjenim", javlja BBC u utorak.

Za taj Joyceov roman, koji je dvadesetih godina prošlog stoljeća izazvao velika komešanja u književnim krugovima, Doyle je rekao kako je mogao biti dobar da je imao dobrog urednika.

Ljudi uvijek svrstavaju "Uliksa" među deset najboljih knjiga, no sumnjam da je ikoga od njih taj roman stvarno dirnuo, rekao je Doyle na skupu u New Yorku održanom u povodu piščeva rođendana (2. veljače 1882.).

Doyleovi komentari poklapaju se s pripremama u Irskoj proslave stote obljetnice "Bloomsdaya", odnosno 16. lipnja 1904., dan u kojem se odvija radnja Joyceova romana iz 1922.

Na taj dan u cijelom svijetu, posebno u Dublinu, organiziraju se brojne manifestacije u čast "Uliksa", šeta se rutom Leopolda Blooma, jede i pije u kavanama u koje je on zalazio 16. lipnja.

U Dublinu se ove godine 13. lipnja planira masovni doručak u Ulici O'Connell za oko 10 tisuća osoba. Dotad će se na televiziji prikazivati emisije o slavnom irskom piscu.

Doyleu se ne sviđa niti sva ta komercijalizacija Joycea. "Još malo pa će prodavati Joyce Happy Meals", kaže Doyle.

"Uliks" je do 1936. bio zabranjen u Velikoj Britaniji, a filmska verzija iz 1967. u Irskoj se nije se prikazivala do 2000.

Doyle, poznat po djelu "Paddy Clarke Ha Ha Ha" također je rekao da je nastavak "Uliksa", "Bdijenje Finneganovo" (1939.), koji je napisan kao roman struje svijesti, bio "potpuno gubljenje vremena" i da je on od njega uspio pročitati samo tri stranice.

(Hina) xag ybnš

Pročitajte više