Irski premijer iznenada podnio ostavku

Foto: EPA

Irski premijer Leo Varadkar najavio je svoju ostavku, dok je stajao okružen kolegama ispred sjedišta vlade u Dublinu. Varadkar je rekao kako osjeća da više nije "najbolji čovjek" za taj posao, navodeći da su razlozi ostavke "osobne i političke" prirode, piše CNN.

Najavio je da će ostati na mjestu premijera dok se ne izabere njegov nasljednik, što bi se trebalo dogoditi kad se parlament vrati s odmora sljedećeg mjeseca. Varadkar je prvi put postao premijer 2017., nakon što je izabran za čelnika stranke Fine Gael. Bio je prvi gej čelnik i najmlađi premijer u povijesti zemlje. 

Slijedi natjecanje za novog šefa stranke

"Od danas podnosim ostavku na mjesto predsjednika stranke Fine Gael, a dat ću ostavku na mjesto premijera čim moj nasljednik bude u mogućnosti preuzeti tu dužnost", priopćio je danas Varadkar. Micheál Martin, zamjenik premijera i šef koalicijskog partnera Fianne Fáil, izjavio je da je Varadkar "imao pravo donijeti odluku ove vrste".

Sada će uslijediti natjecanje za novog šefa stranke Fine Gael. Inače, Irska mora prije svibnja sljedeće godine održati parlamentarne izbore, ali Varadkar nije najavio nikakav plan o tome kada će ti izbori biti. Varadkar je na poziciji premijera prvi put boravio od 2017. do 2020., kad su održani izbori na kojima niti jedna stranka nije osvojila većinu.

Stranke Fine Gael i Fianne Fáil sklopile su koaliciju, a Varadkar i Martin su se dogovorili kako će se mijenjati na poziciji premijera i premijerovog zamjenika. Tako je Martin na početku bio premijer, a Varadkar njegov zamjenik. Zamijenili su uloge u prosincu 2022. 

Njegova vlada ovaj mjesec izgubila dva referenduma

Današnja Varadkarova najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je tijekom posjeta Washingtonu kritizirao predsjednika Joea Bidena zbog američkog odgovora na rat u Gazi. Varadkar se suočavao s nekoliko izazova kod kuće. 

Njegova je vlada 9. ožujka izgubila dva referenduma za promjenu onoga što je nazvala "seksističkim" jezikom u ustavu. Također se suočio s kritika zbog stambene krize u Irskoj i sve većeg broja imigranata. Varadkar će vjerojatno biti zapamćen po svojim naporima da liberalizira Irsku, ublažavajući stroge zakone protiv pobačaja u zemlji.

Varadkar, sin oca rođenog u Indiji i majke Irkinje, postao je liječnik prije nego što je ušao u irski parlament u dobi od 27 godina. 2015., kao ministar zdravstva, Varadkar je priznao da je homoseksualac na Irskom nacionalnom radiju.

Pročitajte više