Išaran zid pravoslavne crkve u Šibeniku: "Ustaška mladež", "Srbe na vrbe"

JOŠ jednom su na zidu pravoslavne episkopije u Šibeniku osvanuli grafiti: "U", "Ustaška mladež", "Vukovar" i "Srbe na vrbe".

Pretpostavlja se da su prijeteće poruke napisane u subotu, a cijeli događaj je, kao i dosad, prijavljen Šibensko-kninskoj policiji koja radi na slučaju.

Podsjećamo, isto se dogodilo krajem veljače kad su na zidu osvanuli slični grafiti ustaškog i neonacističkog sadržaja. Policija od tada još nije uspjela uhvatiti nepoznate počinitelje.

Također, u siječnju je srpska pravoslavna crkva u Splitu primila prijeteće pismo u kojemu se Srbima u Hrvatskoj prijetilo potpunim istrebljenjem, a Židovima progonom. Pismo je bilo slične tematike kao i grafiti, veličanje fašizma i ustaštva, Ante Pavelića, "svetih logora" Jasenovca i Stare Gradiške. Nepoznati autor prijetio je Srbima i Židovima riječima: "Srbe na vrbe" te "Juden Raus" (u prijevodu "Židovi, van"). Velikim slovima na poruci stajalo je i "Hajduk Jugend".

"Sve ćemo vas malo po malo istrijebiti", "Pitajte se četnici je li vam ovo posljednji dan u životu", samo su neke od poruka u prijetećem pismu u kojemu se prijetilo i predsjedniku Mesiću.

Podsjećamo, taj događaj je ponukao potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca da posjeti krčki manastir gdje je s Episkopom dalmatinskim Fotijem razgovarao o problemima izazvanim prijetnjama. Između ostalog, raspravljali su o mogućnosti da se problemi pokušaju riješiti u okviru pravne države i zakona europske demokracije.

J.M.
Foto: Eparhija dalmatinska

Pročitajte više