Iseljenici nezadovoljni ocjenama da su opterećenje za državu, podržali J.Kosor

KLUB hrvatskih povratnika iz iseljeništva izrazio je danas nezadovoljstvo ocjenama nekih političara i medija kako su iseljenici opterećenje hrvatskog društvenog i političkog života te što ih se tretira kao politčku ekstremnu desnicu, ističući ponajprije izjavu aktualnog hrvatskog predsjednika i predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića "da je hrvatska dijaspora u BiH opterećenje za hrvatski proračun".

Klub povratnika iz iseljeništva po prvi je put, od svog osnutka 1997. javno pozvao svoje članstvo i simpatizere da glasuju za određenog predsjedničkog kandidata - za kandidatkinju HDZ-a Jadranku Kosor, objasnivši da su to učinili jer smatraju da Kosor zagovara integraciju hrvatskog nacionalnog bića.

Na konferenciji za novinare predsjednica Kluba Katica Miloš podsjetila je da su neki mediji i političari nakon prvog kruga predsjedničkih izbora ocijenili da su dijaspora, a posebice glasači iz BiH utjecali da se ide u drugi krug, što poskupljuje izbore.

Miloš zabrinjavajućim smatra što te izjave dolaze s najviših razina vlasti, jer navela je, u Hrvatskoj postoji deklarativan stav o potrebi suradnje s iseljeništvom, njihovim povratkom i integracijom u društvo, dok se u praksi stvara animozitet prema iseljenicima.

Takav odnos Miloš smatra dijelom nasljeđa bivšeg totalitarnog sustava, istaknuvši da se javnosti ne predstavljaju objektivne činjenice o iseljeništvu.

Vlatko Menix, predsjednik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva u BiH, također je osudio te izjave, podsjećajući da Republika Hrvatska ima i ustavnu obavezu brinuti se za Hrvate izvan Hrvatske. Podsjetio je na težak položaj Hrvata u BiH nakon rata, ocijenivši da im predstoji ponovi egzodus.

Siniša Grgić iz Instituta za poslovna istraživanja kazao je da su iseljenici pružili i još uvijek pružaju veliku materijalnu pomoć Hrvatskoj. Godišnje građani iz inozemstva doznače oko 1,7 milijardi dolara.

Riječ je doznačenom novcu, o mirovinama, raznim oblicima pomoći obiteljima i rođacima mimo onoga što iseljenici u gotovini daruju svojima, rekao je Grgić naglasivši da su ta sredstva uložena u razvoj Hrvatske.

Pročitajte više