ISIS prvi put poziva žene u borbu: "Ovo je neviđeno, moglo bi biti globalnih posljedica"

Screenshot: YouTube
 
ISIS je prvi put pozvao žene na pomoć džihadistima u borbi dok gube teritorij u Siriji i Iraku, što je "zabrinjavajući potez koji bi mogao imati globalne posljedice", upozorili su istražitelji.
 
U novom izdanju časopisa na arapskom jeziku teroristi su poručili ženama da imaju "obavezu sudjelovati u fizičkom džihadu".
 
"Danas, u kontekstu rata protiv Islamske države, postalo je potrebno da muslimanke ispune svoju dužnost u svim područjima i podupru mudžahedine u borbi. Žene se moraju pripremiti na obranu svoje religije žrtvovanjem za Alaha", stoji u članku.
 
ISIS do sada branio ženama sudjelovanje u borbi
 
Također se navodi da su se žene borile tijekom islamskog zlatnog doba i da je prorok Muhamed imao žene u pratnji. ISIS je do sada branio ženama sudjelovanje u borbi, a nagovarao ih na udaju za džihadiste, širenje propagande i rađanje djece radi širenja populacije Islamske države.
 
Istražitelj Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije i političkog nasilja (ICSR) Charlie Winter izjavio je za Independent da ISIS-ov poziv ženama na borbu pokazuje "neviđenu promjenu":
 
"Ovo je zaista najveća promjena do sada i puno govori o tome što ISIS trenutno misli o vlastitoj organizaciji. Objavom ovog članka su implicitno priznali da se džihad od sada vodi kao obrambeni rat, a to je ogromna stvar".
 
Američka koalicija: Nemaju dovoljno muških boraca
 
Ovog ljeta objavljeno je nekoliko izvješća o napadima žena samoubojica u Iraku i Mosulu. Američka koalicija objavila je statistiku prema kojoj ISIS više nema dovoljno muških boraca u Siriji i Iraku.
 
Winter je izjavio da još uvijek nema dokaza o ženskim borcima na ISIS-ovim ratištima, ali strahuje da bi poziv na borbu mogao imati globalne posljedice i utjecaj na sljedbenike džihadista diljem svijeta. 

Pročitajte više