ISIS preuzeo odgovornost za raketni napad na Izrael

Foto: Wikimedia Commons/Israel Defense Forces and Nehemiya Gershoni נחמיה גרשוני

ISLAMSKA država preuzela je odgovornost za današnji raketni napad na Eilat, lučki grad na jugu Izraela.

Izraelski proturaketni sustav Željezna kupola srušio je tri ispaljena projektila, objavile su Izraelske obrambene snage (IDF). Ukupno je, prema dostupnim podacima, ispaljeno do sedam projektila sa egipatskog poluotoka Sinaj, inače aktivnog terorističkog uporišta.

Mediji palestinske pokrajine Gaza izvijestili su da je ISIS, a ne Hamas, izveo napad. Uskoro potom službeni medijski kanali ISISA potvrdili su odgovornost za napad, prenosi Independent.

Vjeruje se da ovo nije prvi napad koji je podružnica ISIS-a sa Sinaja izvela na Izrael. No ovo je prvi put da je Željezna kupola presrela projektile ispaljene na ovaj grad od rata s palestinskim Hamasom 2014. Nitko nije ozlijeđen niti ubijen u napadu.

Osim sa Sinaja, Izrael je ovog tjedna pogođen i projektilima iz Gaze, kao i iz Sirije na Golansku visoravan, sirijski teritorij pod okupacijom Izraela.

Također, palestinski dužnosnici danas su objavili da je dvoje krijumčara ubijeno u zračnom udaru rano ujutro, dok su se kretali kroz ilegalni tunel koji povezuje Gazu i egipatski Sinaj. Izraelska vojska nije komentirala informaciju o napadu.

Pročitajte više