Napadač koji je odrubio glavu profesoru kod Pariza zamolio učenike da mu ga pokažu

Foto: Ruptly screenshot

18-GODIŠNJAK koji je odrubio glavu francuskom učitelju povijesti prišao je učenicima na ulici i zatražio od njih da mu pokažu njegovu buduću žrtvu, rekao je danas tužitelj Jean-Francois Ricard.

Govoreći na konferenciji za novinare Ricard je također naveo kako je napadač nakon što je odrubio glavu nastavniku na Twitteru objavio fotografiju tijela žrtve i napisao kako je on počinio ubojstvo, piše Reuters.

Pokazivao učenicima karikature proroka Muhameda

Podsjetimo, Samuel Paty (47), koji je učenicima nedavno pokazivao karikature proroka Muhameda, ubijen je jučer oko 17 sati u mjestu Conflans-Saint-Honorine blizu Pariza.

Napadač je 18-godišnji ruski državljanin čečenskog porijekla Abdulah A. rođen u Moskvi. Profesoru je kuhinjskim nožem odrubio glavu na ulici usred bijela dana, na javnom mjestu nedaleko od njegove škole Bois d'Aulne. Svjedoci tvrde da je pritom vikao "Alahu Akbar".

Francuska agencija France presse navodi da su policajci stigli na poziv zbog sumnjivog muškarca koji se kretao oko škole. Po dolasku su pronašli mrtvog muškarca. Uskoro su locirali napadača koji je pobjegao u obližnji gradić Eragny-sur-Oise. Odbio se predati i prijetio im je hladnim oružjem koje im je izgledalo poput noža te su otvorili vatru i ubili ga.

Nastavnik bio zabrinut za svoju sigurnost

Profesor je bio zabrinut za svoju sigurnost nakon što je prethodno primio prijetnje smrću, tvrdi njegov kolega.

"Samuel je razljutio neke roditelje pokazujući djeci sliku golog proroka Muhameda tijekom predavanja o slobodi govora. Nakon toga je počeo primati prijetnje", rekao je njegov kolega iz škole. 

Policija je sinoć uhitila četiri člana napadačeve obitelji, među kojima i jednog maloljetnika. Tijekom noći privedeno ih je još petero, a među njima je i dvoje roditelja učenika škole Bois d'Aulne u kojoj je nastavnik radio. 

Istražitelji nastoje ustanoviti je li napadač djelovao sam ili je imao sudionike.

Macron: To je bio islamistički teroristički napad

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odmah je stigao na mjesto događaja. Zločin je okarakterizirao kao "islamistički teroristički napad".

I državno odvjetništvo za slučajeve terorizma objavilo je da je otvorilo istragu za "ubojstvo povezano s terorizmom" i za "zločinačko udruživanje radi počinjenja terorističkog čina".

Pročitajte više