Islamisti ne žele priznati da u Somaliji vlada glad: Ne želimo pomoć sa zapada!

SOMALIJSKI al-Shabab islamisti odbili su ukinuti odluku od 2009. godine o zabrani korištenja humanitarne pomoći koja stiže sa zapada. Ustvrdili su također kako su UN-ova izvješća o gladi u toj zemlji "obična propaganda".

Ujedinjeni narodi su, naime, u srijedu proglasili glad u nekim dijelovima Somalije u kojima vlada najgora suša u posljednjih 60 godina.

Glasnogovornik al-Shababa, koji je povezan s al-Qaidom i kontrolira većinu zemlje, optužio je organizacije za humanitarnu pomoć da su političke. No, UN inzistira na tome da u Somaliji vlada glad i nastavit će sa svojim naporima u pružanju pomoći. Zbog prijetnji islamista, mnoge su zapadnjačke organizacije za humanitarnu pomoć odustali od pomaganja Somaliji. Jedna od njih je i UN-ova World Food Programme (WFP).

Iz UN-a sada kažu kako hranu planiraju dostaviti zračnim putem u glavni grad Somalije Mogadishu. Prema procjenama, oko 10 milijuna ljudi istočne Afrike je pothranjeno, no Somalija je u daleko najgorem stanju, jer ne postoji Vlada koja bi, nakon dva desetljeća borbi, koordinirala dostavu pomoći.

Pročitajte više