Islamska država opet preuzela drevnu Palmiru pa se povukla nakon ruskog bombardiranja

Foto: HIna

DŽIHADISTI skupine Islamske države (IS) povukli su se iz drevnog grada Palmire koji su u subotu ponovi bili zauzeli, nakon žestokih udara ruskog zrakoplovstva, izvijestio je j Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

"Zbog noćašnjih žestokih udara ruskog zrakoplovstva na Palmiru, džihadisti IS-a su se morali povući rano jutros, nekoliko sati nakon ulaska u grad", rekao je za AFP direktor te nevladine organizacije Rami Abdel Rahman.

U ruskim zračnim udarima poginuo je velik broj džihadista, dodao je, ne navodeći broj žrtava.

IS je zauzeo Palmiru u svibnju 2015. a u ožujku ove godine je režim uz rusku pomoć oslobodio grad. Džihadisti su u četvrtak poveli novu ofenzivu na Palmiru koja je na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine i u subotu su već kontrolirali veći dio toga grada u središtu Sirije.

Podsjetimo, sirijska  vojska u subotu je dodatno stegnula obruč oko pobunjenika u Alepu, ali je pretrpjela poraz u drevnom gradu Palmiri gdje je kontrolu nad gotovo čitavim gradom ponovno preuzela Islamska država.

Suočeni s tragedijom u Alepu, drugom po veličini sirijskom gradu, šefovi diplomacija deset zapadnih i arapskih zemalja koji se protive sirijskom režimu pozvali su u subotu u Parizu da se okončaju patnje civila u Alepu, ali je pritom bio izražen njihov osjećaj nemoći.

U subotu su u Alepu provladine postrojbe iz zraka i topništvom napadale posljednje pobunjeničke četvrti, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR). Bombardiranja su žestoka i iz nekoliko sektora se u zrak uzdižu stupovi dima, prenosi AFP.


Američki državni tajnik John Kerry, koji je nazočio razgovorima u Parizu s oporbom, rekao je da "nesrazmjerno bombardiranje" Alepa predstavlja "ratne zločine" i "zločine protiv čovječnosti".

"Režim bombardiranjem naslijepo krši međunarodno pravo i u puno slučajeva predstavlja zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i to mora prestati", rekao je Kerry nakon što je sukob u Siriji nazvao "najgorom katastrofom nakon Drugog svjetskog rata".

Kerry je pozvao Moskvu da pokaže "milost" kada se dužnosnici sastanu u Ženevi kako bi pokušali postići dogovor o civilima u Alepu.

Režim sada kontrolira 85 posto četvrti koje su pobunjenici držali prije pokretanja ofenzive 15. studenoga, u kojoj je ubijeno 413 civila u istočnom Alepu i oko 80.000 osoba je izbjeglo.

Osnažen pobjedama, Asadov režim igorira međunarodne pozive na primirje, a Rusija kaže da će ofenziva na Alep završiti  kada odu svi "banditi" , kako naziva pobunjenike.

Prema podacima UN-a, oko 100.000 civila je opkoljeno u pobunjeničkim četvrtima. Oko 2000 ih je u subotu pobjeglo prema prorežimskim dijelovima, navodi SOHR.

Gotovo čitava Palmira u rukama džihadista

Istovremeno, džihadisti Islamske države ušli su u subotu u Palmiru, drevni grad koji su prije osam mjeseci uspjele iz njihovih ruku osvojiti vladine snage. "Nakon brzog prodora, IS sada kontrolira većinu grada Palmire, osim južnog dijela", rekao je čelnik SOHR-a Rami Abdel Rahman. "Aerodrom koji se nalazi izvan grada okružen je džihadistima".

IS koji je preuzeo kontrolu nad Palmirom u svibnju 2015. a protjeran je u ožujku ove godine, počeo je u četvrtak ofenzivu na taj grad koji pripada svjetskoj baštini.

Džihadisti su, dok su imali kontrolu nad Palmirom, u tom gradu izvršili neviđeno uništenje kulturne baštine.

U svom izvješću iz travnja, stručnjaci UNESCO-a su izvijestili da su važni dijelovi Palmire uništili militanti Islamske države, ali da je nalazište očuvalo "veliki dio svoje cjelovitosti".

Snage sirijske vlade su uz pomoć ruskog zrakoplovstva u ožujku ponovno osvojili Palmiru, jedno od mjesta s UNESCO-va popisa svjetske kulturne baštine, što je bila značajna pobjeda režima predsjednika Bašara al-Asada nad Islamskom državom.

Pročitajte više