Islamska država priprema se u gradu iz proročanstva za "bitku sudnjeg dana"

Ilustracija: YOutube

POBUNJENICI Slobodne sirijske vojske (FSA), uz potporu turske vojske i američkih specijalnih snaga, nastavljaju oslobađati teritorij u sjevernoj Siriji od Islamske države.

Trenutno se nalaze u okolici Dabika. Ovaj gradić nije strateški važan i ne bi bio ni po čemu poseban - tek jedan od desetaka gradova i sela koje su dosad oslobodili - da nema presudan značaj u apokaliptičnoj mitologiji ISIS-a.

"Posljednji sat neće doći dok se Rimljani ne iskrcaju ispred Dabika"

Dabik je prema vjerovanju džihadista poprište "velikog apokaliptičnog sraza s vojskama nevjernika", piše Express. Ovo predskazanje temelje na jednom od hadisa (predaja o proroku Muhamedu), u kojem piše da "sudnji dan neće doći dok se Rimljani ne iskrcaju ispred Dabika." Džihadisti vjeruju da će se "Rimljani" i njihovi saveznici boriti pod "80 zastava", što označava 80 različitih nacija. U bitci će, prema proročanstvu, jedna trećina džihadističkih boraca poginuti, jedna trećina pobjeći, ali jedna trećina će ostati i pobijediti "Rimljane", odnosno zapadnjake. Ironično, u stvarnosti ih čeka bitka s muslimanskom vojskom koja ne dijeli njihovu fanatičnu viziju islama.

Čak i službeni časopis ISIS-a zove se Dabik. U svakom izdanju ovog časopisa nalazi se citat osnivača ISIS-a (tada još al-Kaide u Iraku) Abu Musab al-Zarkavija: "Iskra je zapaljena ovdje u Iraku i njena toplina će nastaviti jačati - s Alahovim dopuštenjem - dok ne spali križarske vojske u Dabiku."

Stoga ne čudi da su džihadisti temeljito pripremili obranu ovog gradića koji su osvojili još 2014. nakon žestokih borbi. Prilaz gradu je intenzivno miniran i bar petnaest boraca FSA poginulo je od mina pri osvajanju obližnjeg sela.

"Koalicija aktivno pomaže sirijske oporbene snage koje napreduje prema Dabiku"

Ipak, jedan od pobunjeničkih zapovjednika, Ahmed Osman, procjenjuje da će za manje od 48 sati biti u gradu. Američki predstavnik u anti-ISIS koaliciji Brett Mcgurk potvrdio je podršku: "Koalicija aktivno pomaže sirijske oporbene snage koje napreduje prema Dabiku, oslabljenom uporištu ISIS-a".

Pobunjenike prati 40 američkih komandosa, izvještava Guardian. Za njih je Dabik usputna točka u napredovanju prema strateški kritičnom al-Babu, u kojem je smješteno obavještajno krilo ISIS-a, odgovorno za organizaciju međunarodnih napada poput onih u Parizu i Bruxellesu. Za džihadiste, bitka za Dabik je ispunjenje njihovog proročanstva.

Will Mccants, stručnjak za Bliski istok s Brookings Instituta, napisao je prije dvije godine na ovu temu: "Neizbježni poraz ISIS-a u Dabiku, u slučaju da se suoči s "Rimom", pobija primjenjivost ovog proročanstva. Ali u apokaliptičnoj imaginaciji, nezgodne činjenice rijetko su prepreka u slavnom maršu prema smaku svijeta. "

Pročitajte više