Islamsko bankarstvo uzima maha: U Njemačkoj se otvara prva banka u kojoj nema kamata

U NJEMAČKOM gradu Mannheimu otvara se Kuvajtsko-turska banka, prva u Europi koja će poslovati po pravilima islama, što podrazumijeva zabranu kamata i špekulacija, javlja Deutsche Welle.

S obzirom na financijsku krizu u svijetu i strašne posljedice koje je direktno proizvelo neodgovorno i pohlepno poslovanje banaka, u sve većem broju zapadnih zemalja se potiho razmišlja o prelasku na islamsko bankarstvo, zasnovano na etičkim načelima.

Islamsko bankarstvo svoj temelj vuče iz Kurana, gdje je svaki oblik kamatarenja zabranjen. Prema pravilima šerijata, u svakom poslovnom odnosu rizik  treba biti pravedno raspoređen. U Parizu i Londonu već se stvoreni okvirni uvjeti za etabliranje takvog bankarstva, koje nije lako uklopiti u aktualni princip bankovnog poslovanja koji vlada na zapadu.

U Mannheimu je s pionirskim poslom krenula Kuvajtsko-turska banka, koja neće poslovati po principu kamata. Međutim, nekim branšama bit će onemogućen pristup njenim uslugama. "Kao dioničarskoj banci sa takvim specifičnim modelom, nije nam dopušteno da budemo involvirani u poslove sa firmama koje se bave proizvodnjom ili prodajom alkohola, svinjskog mesa, pornografijom ili industrijom oružja. U zabranjene poslove spadaju i svi oni poslovi koji su štetni po opće dobro.", kazao je direktor banke Ugurlu Soylu.

Pročitajte više