Island zbog krize želi ući u Europsku uniju

NAKON petodnevne žestoke rasprave islandski je parlament "uskom" većinom glasovao za pokretanje zahtjeva za pristupanje Europskoj uniji.

Premijerka Johanna Sigurdardottir, pripadnica socijaldemokrata, istovremeno je poticala raspravu o preuzimanju eura kao valute nordijskih zemalja. Kako prenosi BBC, zahtjev sada treba biti odobren od EU, nakon čega će se stanovnici Islanda o svemu očitovati na referendumu.

Loše za ribarstvo

Premijerka je istaknula kako je svemu prethodilo nekoliko godina pregovaranja, a inicijativu je pozdravio i Jose Manuel Barroso, šef komisije EU, dodajući da je Island europska zemlja "s dubokim demokratskim korijenjem". S druge strane, protivnici smatraju da bi kvote EU mogle loše utjecati na ribarstvo Islanda. 

Kako prenose strani mediji, Island je, sa svojih 320 tisuća stanovnika, tradicionalno bio sumnjičav oko ulaska u EU. No, mnogi su ipak pozdravili ideju o pridruživanju nakon poražavajuće ekonomske situacije prošle godine, u kojoj je u svega nekoliko dana došlo do sloma islandskih banaka.

Vlada će službeno podnijeti islandski zahtjev Europskoj uniji 27. srpnja u Bruxellesu, na sastanku ministara vanjskih poslova svojih članica. Arni Thor Sigurdsson, predsjednik Parlamentarnog odbora za pitanja EU, za Reuters je izjavio da Island neće biti spreman za ulazak prije 2013. godine.
 

Pročitajte više