Island želi zabraniti obrezivanje dječaka, židovi i muslimani zgroženi

Screenshot: YouTube
 
NEKE vjerske skupine na Islandu oštro su osudile prijedlog zakona koji bi trebao zabraniti obrezivanje dječaka, javljaju svjetski mediji.
 
Novi zakon trebao bi zabraniti obrezivanje djece, osim iz medicinskih razloga, a predlaže kaznu od 6 godina zatvora za svakoga okrivljenog za "uklanjanje dijela ili cijelog spolnog organa djeteta". Prema zakonu, praksa obrezivanja krši ljudska prava djeteta, piše BBC.
 
"Prava djece su iznad vjerskih prava"
 
Židovski i muslimanski vođe u državi nazvali su prijedlog zakona napadom na vjerske slobode. Ako stupi na snagu, Island će postati prva europska država u kojoj je obrezivanje dječaka zabranjeno. U Islandu živi oko 250 židova i oko 1500 muslimana.
 
Zastupnica Silja Dogg Gunnarsdottir iz Progresivne stranke objavila je prijedlog zakona početkom ovog mjeseca. "Govorimo o pravima djece, a ne o vjerskim slobodama. Svi imamo pravo vjerovati u što hoćemo, ali prava djece su iznad vjerskih prava", izjavila je.
 
Island je u 2005. godini zakonom zabranio žensko obrezivanje. Novi prijedlog zakona navodi da obrezivanje dječaka uključuje "dugotrajne intervencije u tijelo djeteta, koje mogu uzrokovati vrlo jaku bol".
 
"Judaizam i islam bi mogli postati kriminalizirani"
 
Židovska zajednica oštro je osudila prijedlog: "Želite napasti judaizam na takav način da se tiče svih židova na svijetu", objavile su u zajedničkom otvorenom pismu židovske skupine. Skupina Milah UK izjavila je da se obrezivanje djevojčica ne može usporediti s obrezivanjem dječaka jer kod njih "nema dokazanih dugotrajnih negativnih posljedica na djecu".
 
Imam Ahmad Seddeeq iz Islamskog kulturnog centra u Islandu je izjavio: "To je dio naše vjere. Novi zakon dira u našu vjeru i smatram da ukida vjersku slobodu."
 
Biskupica Reykjavika upozorila je: "Postoji opasnost da bi, ako zakon stupi na snagu, judaizam i islam mogli postati kriminalizirane religije. Moramo izbjegavati svaki takav oblik ekstremizma."

Pročitajte više