Islandski recept za krizu: Direktna demokracija, nacionalizacija banaka i čista energija

ISLANDSKI predsjednik Olafur Ragnar Grimsson je na konferenciji Poptech 2011. objasnio kako se njegova država izvukla iz duboke financijske i društvene krize u koju je zapala 2007. godine kada su propale tri najveće banke u državi sa oko 350 tisuća stanovnika.

Grimsson je istaknuo da se iz islandskog primjera izvlačenja iz krize mogu vidjeti neki pozitivni potezi kao što je stavljanje "ljudi ispred tržišta" te okretanje "čistoj energiji". Prvo što je Island napravio u krizi bila je nacionalizacija banka kako bi se spriječio totalni raspad ekonomija.

Stalni prosvjedi pomogli u reformama


U reformama su mnogo pomogli i građani, posebno oni mlađi koji su iz dana u dan prosvjedovali i time natjerali one koji odlučuju da povuku poteze koje oni žele. Grimsson je kazao kako su se ti prosvjedi mladih i "srednje klase" ispred zgrade parlamenta pretvorili u "skupštinu" koja je svakodnevno trajala od 0 do 24 sata. Kazao je da su ti prosvjedi natjerali vođe da demokratiziraju reformski proces te da kazne banke koje su donijele loše odluke.

"Izabrao sam demokratsku volju naroda ispred moći tržišta", kazao je Grimsson. Treći dobra potez, ističe islandski predsjednik, je bilo potpuno prebacivanje države na "čistu energiju". Objasnio je kako je to sačuvalo posrnulu ekonomiju od nestabilnih cijena fosilnih goriva, piše POPSCI. Uz to je "čista energija" dovukla i nove investicije. Sudeći prema njegovim riječima, ranija ulaganja u "čistu energiju" su pomogla naciji da se izvuče iz krize mnogo brže nego bi to bilo da je ostala ovisna o fosilnim gorivima.

Pročitajte više