Islandskom premijeru sudi se zbog lošeg upravljanja zemljom tijekom financijske krize

POČELO je suđenje bivšem islandskom premijeru Geiru Haardeu, kojeg se na specijalnom sudu tereti za "propuste u sklopu ministarske odgovornosti" tijekom njegovog "obračuna" s financijskom krizom 2008. godine.

Podsjetimo, Island je bio jedna od najvećih žrtava krize, a financijski slom je uništio tri najveće banke u državi. Najveći skandal izazvao je krah Icesave banke, koja je imala tisuće štediša u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, a pitanje kompenzacija još nije riješeno.

Bivši premijer Haarde proces je nazvao farsom i političkom osvetom današnje vlade. Mišljenje javnosti je podijeljeno, gdje dio ljudi smatra kako je Haarde poslužio kao žrtveni jarac, dok ostali misle kako je uspostavljanje odgovornosti javnih dužnosnika krucijalno nakon financijskog kolapsa zemlje.

Ovo će ujedno biti i prvi proces na Landsdomur sudu, posebnom tijelu zaduženom za suđenje vladinim dužnosnicima. "Podaci pokazuju da skoro ništa nije učinjeno da bi se spriječio razvoj situacije, onda kada je postalo jasno da idemo prema pravoj katastrofi", kazao je aktualni ministar financija za AFP.

Haardeovi odvjetnici smatraju kako su optužbe previše neodređene da bi imale istinsku pravnu snagu, te da nisu bile ispravno istražene. "Moja je vlada izbjegla greške koje su učinila Irska i Grčka. Morali smo pustiti banke da propadnu i bankrotiraju. Sad se pokazuje da je to bila ispravna odluka", kazao je Haarde.

Pročitajte više