Policajci nisu kažnjeni jer su mlatili migrante, nego jer su snimljeni

Foto: Screenshot Lighthouse Reportsa

AKO je ikada uistinu bilo prave dvojbe, sada je više nema.

Nakon priznanja ministra Davora Božinovića i šefa policije Nikole Miline jasno je - migrante su kod granice s BiH, na snimkama koje su nastale u međunarodnom novinarskom istraživanju, mlatili policajci. 

Na snimkama su, rekao je Milina, tri interventna policajca koji su sada udaljeni s dužnosti. Iznio je i informaciju da su ta trojica policajaca jedinice interventne iz PU istarske, koja je bila na ispomoći na granici s BiH. 

Jasno je da je policija isturila tri policajca kao jedine krivce za premlaćivanje

Jasno je da je policija odlučila kao krivce označiti trojicu policajaca, očito one koji se vide na snimkama. No izjave Miline, ali i Božinovića ukazuju kako je vrh MUP-a odlučio trojicu policajaca prikazati kao jedine krivce za mlaćenje migranata na granici.

"Ne radi se o nikakvom postupanju u slobodno vrijeme, nego u radno vrijeme. Vidjet će se iz kojeg razloga nisu nosili propisanu uniformu", kazao je Milina.

Šef policije tvrdi i da su trojica policajaca postupala - samostalno.

"Policijski službenici su, prema onome što dosad imam iz izvješća stručnog tima, radili na neposrednim poslovima zaštite granice na minski sumnjivom području, na području kod rijeke, i oni su tamo postupali samostalno", rekao je dodavši da će se i dalje provoditi izvidi u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom.

>> Šef policije otkrio tko su policajci koji su tukli migrante: "Udaljeni su iz službe"

Tezu je prvi plasirao Božinović

Tezu o individualnom postupanju policajaca već je danas, potvrđujući kako su muškarci koji mlate migrante na granici policajci, plasirao Božinović.

"To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika", rekao je. 

"Ako bi se u zakonitom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje, ali ga ne bih vezao isključivo uz suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, bilo na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji", tvrdi Božinović.

 

Što smo vidjeli na snimkama?

No, usprkos ovakvoj Božinovićevoj analogiji, ne može se zanemariti činjenica da se sve odvijalo na granici koju čuva velik broj policajaca, kao i to da policajci na sebi nisu imali nikakve policijske oznake. Ne može se zanemariti ni da se radi o migrantima uz koje je već bio vezan niz optužbi za policijsko nasilje. Tome treba pridodati i ispovijesti policajaca koji su posvjedočili o tom nasilju.

>> Policajci: Da, koristimo silu nad migrantima. To je nezakonito, ali takve su naredbe

Snimke koje smo mogli vidjeti pokazuju kako su migranti u bijegu prema BiH prolazili pored muškaraca maskiranih fantomkama i naoružanih službenim policijskim naoružanjem, za koje nam je sada potvrđeno da su policajci, koji ih tuku palicama. Riječ je o palicama tonfa koje koriste upravo pripadnici interventne policije. Muškarci su nosili i podjakne koje su dio uniforme interventne policije, a za pojasom su imali zataknute službene pištolje HS produkta. 

 

Na snimkama se vidi mlaćenje šest migranata koje policajci udaraju iako već bježe prema BiH, dok im jedan od policajaca viče "Go to Bosnia" (Idite u Bosnu). U videu se pojavljuju tri policajca pa se može pretpostaviti kako je upravo protiv njih policija pokrenula stegovne mjere. 

Logično je pitanje kako nitko nije vidio premlaćivanje na iznimno čuvanoj granici

No pitanje koje se nameće jest kako je moguće da baš nitko od nadređenih nije vidio premlaćivanje. Radi se o granici koja je itekako čuvana, a u strukturi pojedinih jedinica interventne policije postoji i zapovjednik voda. Uz to, postoje i granični policajci kojima su interventni policajci na ispomoći.

Kao neodgovoreno pitanje je ostalo i kako to da su policajci bili uniformirani tako da se ne vide nikakve oznake. Milina je rekao kako to tek treba utvrditi. 

No zato je važno Milinino priznanje da su policajci migrante tukli u radno vrijeme. To isključuje mogućnost da su policajci tamo bili bez zapovjedi. 

 

Iz policije, međutim, tvrde da nije izdana nikakva naredba za mlaćenjem migranata u neoznačenim uniformama te da takva naredba ni ne može biti izdana. No isto tako, barem zasad, tvrde i da za premlaćivanje migranata nitko u policijskom lancu nije znao. 

Još jedna Milinina izjava upada u oči, a ponovio ju je dva puta. Šef policije je istaknuo da su policajci kažnjeni jer su nanijeli štetu ugledu policije, a ne zato što je ono što su činili protuzakonito ili jednostavno zato što su tukli nenaoružane ljude dok su bježali nazad u BiH. 

Policija, ukratko, tvrdi da su tri policajca samo odvraćala migrante s minski sumnjivog područja, da su pritom mlateći migrante povrijedili službenu dužnost (jer su snimljeni pa je povrijeđen ugled policije), ali da su sve što vidimo na snimkama činili na svoju ruku i da to nitko drugi iz policije nije vidio ni znao.

Pitanje je samo tko im vjeruje. 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više