Ispisana povijest: Irska potvrdila Lisabonski sporazum

IRSKI ministar vanjskih poslova Micheal Martin je danas izjavio da su Irci na jučerašnjem referendumu o Lisabonskom sporazumu potvrdili ratifikaciju tog sporazuma. Brojanje glasova još uvijek traje, ali prema prvim rezultatima, za sporazum je glasalo oko 60 posto Iraca. "Ponosan sam na svoju državu koja je jučer rekla DA Lisabonskom sporazumu", naglasio je vođa irske diplomacije.

Irski ministar za europske poslove Dick Roche je također najavio pobjedu irskih zagovornika Ugovora. Naglasio je da je takav rezultat referenduma posljedica trenutnog gospodarskog stanja u Irskoj te svijesti da je "nužno biti dio Europe". Irska vlada je glasače upozorila da će, ukoliko referendum ne prođe, Irska upasti u još teže financijsko stanje te da će se usporiti gospodarski napredak.

Velik broj članica EU je prve neslužbene rezultate referenduma u Irskoj pozdravilo. Iz Varšave su potvrdili da će i oni uskoro potvrditi Lisabonski sporazum, te da će postupak biti završen prije kraja godine. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja u Saarbrueckenu sudjeluje u proslavi Dana ujedinjenja Njemačke, je Ircima i njihovom premijeru Brianu Cowenu čestitala na uspjehu  koji je "važan korak u realizaciji sporazuma".

Korak u pravom smjeru

Zadovoljstvo rezultatima referenduma je izrazio i španjolski državni tajnik za europske poslove Diego Lopez Garrido čija država će presjedati EU u prvoj polovici sljedeće godine. "Ukoliko Sporazum bude ratificiran u svim zemljama do kraja godine, Španjolska je prva zemlja koja će predsjedati EU pod potpuno novim okolnostima. Prema Lisabonskom ugovoru EU bi dobila stalnoga predsjednika Vijeća Europe i ministra vanjskih poslova, a i predsjedavajuća će zemlja predsjedati i Vijećem EU.

Odluku irskih birača je pohvalio u češki ministar za europska pitanja Stefan Füle i nazvao je "korakom u pravom smjeru". "Pogledajmo Irce koji su imali dva referenduma i pogledajmo Čehe kod kojih ustavni sud već drugi put odlučuje o Lisabonskom sporazumu: Nadam se da ćemo slijediti irski primjer." Skupina euroskeptičnih čeških zastupnika je poslala na ustavni sud zahtjev za presudom o kompatibilnosti Lisabonskog sporazuma s češkim ustavom iako je češki parlament Sporazum već ratificirao te se čeka još samo potpis predsjednika države Vaclava Klausa. Euroskeptički Klaus je isprva rekao da Sporazum neće potpisati dok ga ne potvrde Irci, a sad je rekao da čeka odluku ustavnoga suda.

Slijedi poljska ratifikacija

Glasnogovornik poljskog predsjednika Lecha Kaczynskega je rekao da će, nakon irskoga referenduma, i poljska vrlo brzo potpisati Sporazum. Ipak, točan datum nije naveo, ali je naglasio da "predsjednik neće zavlačiti s potpisom". .

"Potpora Lisabonskom ugovoru pokazuje vrijednost europske solidarnosti i uistinu sam zadovoljan rezultatima o kojima nas izvješćuju iz Irske", kazao je Barroso. "Potpora irskih birača ugovoru pokazuje da je europski odgovor na globalnu krizu pozitivan", prenosi Reuters.

Busek: Dobra vijest za Europu

Irsko "da" Lisabonskom ugovoru "dobra je vijest za Europu", ocijenio je u subotu predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Busek. "Iznimno me raduju rezultati irskog referenduma. Irci su pokazali istinski angažman na europskome projektu. Potvrdili su želju da i oni budu u srcu Europe. Smatram to dobrom viješću za Irsku, ali i za Europu", kazao je Busek.

Kosor: Dodatni poticaj reformama u Hrvatskoj

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske je pozdravila odluku građana Irske o prihvaćanju Lisabonskog ugovora. "Uspješan ishod referenduma u Irskoj veliki je korak naprijed u izgradnji i jačanju Europske unije u kojoj će uskoro biti i Republika Hrvatska. Za nas je to dodatni poticaj u reformskim naporima i dovršetku ispunjavanja obveza koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji, kako bi čim prije uspješno priveli kraju pregovore o pristupanju.", naglasila je Kosor.

"U završnu fazu pregovora ulazimo uvjereni da će otklanjanje posljednjih nedoumica oko Lisabonskog ugovora olakšati hrvatske pristupne pregovore. Irsko „da“ dobra je vijest ne samo za Europsku uniju, već i za cijelu Europu.", zaključila je Kosor.

Pročitajte više