Ispod još jedne škole u Kanadi pronađeno mnoštvo grobova

FOTO (nije fotografija događaja u članku): Wikipedia

STOTINE neoznačenih grobova otkrivene su na mjestu nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku djecu u Kanadi, priopćila je jučer Federacija suverenih autohtonih naroda (FSIN).

Cowessess First Nation in Saskatchewan održat će danas konferenciju za novinare na kojoj će objaviti detalje "stravičnog i šokantnog otkrića" grobova, stoji u priopćenju FSIN-a, a prenosi CNN.

Krajem svibnja ispod škole pronađeni ostaci 215 djece

Podsjetimo, krajem svibnja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu. Riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

"Uspjeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otprije znala", kazala je tada o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rosanne Casimir.

"U ovome trenutku imamo više pitanja nego odgovora", dodala je.

Istraga rezidencijalnih škola

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sustavom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih obitelji, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sustav predstavljao "kulturni genocid".

U izvješću se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150 tisuća djece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.

Službena isprika Kanade

Izvješće je utvrdilo da je više od 4100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.

Godine 2008. kanadska se vlada službeno ispričala zbog tog sustava. Domorodačka zajednica priopćila je kako do sredine lipnja očekuje preliminarne rezultate istrage.

Pročitajte više