Ispovijest pacijenta zaraženog HIV-om: Srušen mi je svijet

JEDAN od dvojice pacijenta koji su u prosincu 2003. tijekom operacije na KBC Rebro transfuzijom dobili krv zaraženu virusom HIV-a ogorčeno je rekao za Večernji list da je bolje da je umro još na operaciji ili nakon nje.

52-godišnjak iz Slavonije požalio se da je tešku operaciju srca na Rebru jedva preživio, ali da se nakon višemjesečne rehabilitacije oporavio i u potpunosti vratio normalnom životu. Kontrolni pregledi na koje je redovito odlazio davali su mu razloga za optimizam, sve do kraja lipnja ove godine kada mu je iz Zagreba stigao brzojav kojim je hitno pozvan da se javi na Rebro, bez ikakvih preciznijih objašnjenja.

"Isprva, naravno, nisam ništa posumnjao, ta krvni su mi nalazi sve vrijeme bili u redu! Sve dok mi liječnica, po dolasku u Zagreb, nije rekla kako postoji, premda mala, mogućnost da sam tijekom operacije zaražen virusom HIV-a. Kako sam reagirao? A kako bih? Da sam urlao i udarao, kao da bi mi pomoglo" – rekao je 52-godišnjak.

Prisjeća se da su mu kazali da je možda zaražen HIV-om, potom mu izvadili krv i poslali ga natrag kući. Nakon 10-ak dana ponovno su ga pozvali u Zagreb u bolnicu, gdje su mu potvrdili da je sigurno zaražen virusom HIV-a. Tada su ga pokušali utješiti pričom da mu je u krvi pronađena mala količina virusa HIV-a, te da su šanse da se bolest razvije minimalne, što Večernjakovom sugovorniku nije ništa značilo. Tada je nesretni čovjek bio siguran da će mu se bolest pojaviti, da mu nema spasa. Sav beznadan pao je u depresiju.

"Potpuno sam nemoćan i ne znam što ću dalje. Sada se dodatno bojim i za svoje, jer netko je od njih, preko mene, možda također zaražen! Ubija me, također, i pomisao na to da će nas i rođaci i prijatelji, kad saznaju što mi se dogodilo, početi izbjegavati, zaobilaziti u velikom luku. Ne znam hoću li, kada, ili koga tužiti, mada nemam što izgubiti. Da znam koliko, u novcu, vrijedi moj život, tražio bih toliku svotu, za svoju obitelj" - rekao je 52-godišnji Slavonac.

"Ako već trebam umrijeti, bolje da sam umro još na operaciji ili nakon nje, a ne ovako" - proklinjući je zaključio razgovor.

 

Pročitajte više