Ispred posljednje zagrebačke videoteke upaljena svijeća, vlasnik nađen mrtav

Foto: Index

MARKO JANTOL (45), vlasnik kultne zagrebačke videoteke Pauk, koji se udaljio s adrese stanovanja u Ogulinskoj ulici u Zagrebu 11. prosinca 2022., pronađen je mrtav, potvrdila je njegova obitelj. Dragica Jantol, majka Marka Jantola, objavila je na društvenim mrežama da je Marko ove nedjelje pronađen mrtav u Zagrebu.

Jantol je počinio samoubojstvo.

Jutros ispred videoteke u Ozaljskoj stoji nekoliko upaljenih svijeća.

 

Kultna videoteka koja je u najbolje doba imala više od 20.000 korisnika

Videoteka Pauk otvorena je 2001. godine i od tada je radila bez prestanka do nedavnog zatvaranja. U najbolje dane imala je preko 20.000 aktivnih članova. Index je u listopadu posjetio kultno mjesto na Trešnjevci gdje je Marko Jantol započeo s radom davne 2003. godine, a posao u potpunosti preuzeo 2016. godine.

Fond videoteke bio je oko 16 tisuća filmova u neopisivo raznolikom izboru. Moglo se pronaći gotovo sve, od starih klasika poput filmova Charlieja Chaplina do onih koji su prije tri ili četiri mjeseca punili kinodvorane. 

Godišnja članarina iznosila je 10 kuna, a cijene posudbe filmova kretale su se između 12 i 15 kuna za sedam dana. Postojala je i mogućnost kupnje nekih filmova, odnosno trajne posudbe, čija je najviša cijena u videoteci Pauk iznosila 20 kuna.

Jantol nam je tada u listopadu rekao da je u tom trenutku videoteka imala oko 500 do 800 aktivnih korisnika, onih filmskih zaljubljenika na "starinski" način. 

Videoteka je bila i pet friendly, pa su tako svi klijenti, koji su došli sa psom dobili poslasticu za svog kućnog ljubimca. 

I tada nam je Jantol rekao da misli da kultna videoteka neće opstati.

Problem nastao zbog duga od 20 tisuća kuna

Sve je krenulo nizbrdo početkom listopada kada je Trgovački sud u Zagrebu u predloženom stečaju Malog pauk-filma j.d.o.o, tvrtke koja je upravljala posljednjom zagrebačkom videotekom, pozvao institucije da dostave uvjerenje je li taj dužnik vlasnik zrakoplova, plovila i nekretnina te primatelj dividende ili imatelj vrijednosnih papira.

Stečaj je krajem lipnja prošle godine predložila Financijska agencija (FINA) zbog utvrđenog duga od 20.499 kuna, a sud je u postupku vezanom uz posljednju zagrebačku videoteku Pauk zatražio očitovanja Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i zaključno – Državne geodetske uprave.

Sve te institucije bile su pozvane tog tjedna da uvjerenja dostave u roku od osam dana, a protiv tog sudskog zaključka nije dopuštena žalba.

Marko Jantol istupio je tada u javnost rekavši da je zapanjen uključivanjem toliko važnih institucija u predloženi stečaj. Naročito mu je bila bizarna provjera posjeduje li on, kao dužnik, zrakoplov ili plovilo.

"Ne znam što da kažem - da se smijem ili plačem"

"Ovo mi je prva vijest. Nemam teksta, ne znam što da kažem – da se smijem ili plačem", kazao je Jantol tada. Dodao je da zna da je dužnik te da je svjestan zaostataka u plaćanju. Govorio je tada da su ga novinari najčešće pitali o borbi s njegovim glavnim konkurentom - Netflixom.

"S jedne strane je Netflix, a s druge videoteka Pauk s dvadesetak tisuća kuna duga", rekao je tada Jantol istaknuvši da je to borba s vjetrenjačama.

"No u borbi s običnim preživljavanjem u ovim vremenima krize nisam samo ja ugrožen. Ljudi čuvaju svaku kunu i ne znaju što će biti sutra. Ugroženi su i svi obrti u susjedstvu na zagrebačkoj Trešnjevci", rekao je tada Jantol.

I nije videoteka Pauk bila jedina u tim problemima. Netom prije tih problema zatvorene su splitska videoteka Matrix, a nestala je i videoteka u Samoboru. Na red je, nažalost, tada došla i posljednja zagrebačka videoteka. 

"Mislim da nećemo opstati", kazao je Jantol tada.

Jantol nestao u prosincu, od tada mu se gubio svaki trag

Otprilike dva mjeseca od tih riječi prijavljen je nestanak Marka Jantola, vlasnika Pauka. To su na društvenim mrežama javili njegovi prijatelji te kazali da je zadnji put viđen kako izlazi iz svoje kuće na Trešnjevci u jutarnjim satima kada ga je vidjela majka. 

Mobiteli su mu bili isključeni, a njegovo ime i fotografija potom objavljeni na stranici nestali.gov.hr. I obitelj i prijatelji molili su za pomoć. 

Na svom Facebooku Jantol nije objavljivao često. Po njegovim objavama moglo se vidjeti da je bio veliki ljubitelj životinja, mačaka i pasa. Dva ljubimca su mu tako, vidi se u objavama, uginula u posljednja dva mjeseca. Od njih se oprostio emotivnim objavama. I njegova posljednja vidljiva objava posvećena je ljubimcu, mačku Marlonu.

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Pročitajte više