Ispušni zrak iz dizel motora ostavlja dugoročne posljedice na srce i pluća

ISPUŠNI zrak iz dizelskih motora ostavlja dugoročne posljedice na ljudsko zdravlje. Do te nove, uznemirujuće spoznaje, došli su nizozemski znanstvenici.

I premda su ranije studije ukazivale na mogućnost da sitne čestice čađe i dizelskom ispuhu mogu putem nosa doći do mozga, najnovija istraživanja podigla su razinu opreza.

Otkriveno je kako udisanje dizelskih ispušnih para može potaknuti reakciju u mozgu koja može dugoročno negativno utjecati na njegove osnovne funkcije. Ovo je prvi put da su otkriveni konkretni učinci na aktivnost mozga.

Na testiranju u kojem je sudjelovalo deset dobrovoljaca, smještenih u prostoriju ispunjenu ispuhom dizelskog motora, nalik uobičajenoj urbanoj okolini, moždani valovi ispitanika ukazivali su na stresnu reakciju. Test je trajao svega 90 minuta, a da stvar bude još gora, istraživači su otkrili da su male čestice iz ispuha također povezane s bolestima kardiovaskularnog i respiratornog sustava.

Ne treba još paničariti, ali treba obratiti pažnju koliko će nove ekološke norme utjecati na kvalitetu zraka u budućnosti.

B.V.

Pročitajte više