Istarski ceh ribara traži smjenu pomoćnika ministra poljoprivrede

Krajnje nezadovoljan Pravilnikom o posebnim staništima riba i nacrtom prijedloga zakona o morskom ribarstvu, ceh ribara Istarske županije zatražio je danas ostavku pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i ravnatelja Uprave za ribarstvo Ivana Katavića, kojega smatra odgovornim za te dokumente. L

Predsjednik ceha Željko Majdenić na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Umagu rekao je da se prema spomenutom pravilniku od 2. studenoga u hrvatskom dijelu Savudrijske vale neće moći ribariti jer je proglašen posebnim staništem riba i morskih organizama.

Predsjednik ceha ribara Bujštine Danilo Latin ogorčen je mogućnošću da se hrvatskim ribarima zabrani ribolov u hrvatskom dijelu Savudrijske vale i uvjeren kako bi to dovelo do povećanja socijalnih slučajeva i do nepopravljive štete hrvatskom ribarstvu i samim ribarima.

Daniele Kolec je revoltirano rekao kako je, dok su istarski ribari branili hrvatski teritorij, politika trgovala državnim teritorijem.

Pravilnikom o posebnim staništima riba i drugih morskih organizama i o regulaciji ribolova, posebnim staništem u Savudrijskoj vali proglašava se akvatorij ušća rijeke Dragonje, omeđen crtom rt Savudrija-ušće Dragonje. To je hrvatski dio Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, i u njemu se više neće smjeti ribariti.

Ribari su danas ustvrdili također da su rješenja iz nacrta prijedloga zakona o morskom ribarstvu "maćehinska" prema hrvatskim ribarima i ribarstvu, da bi im mogla nanijeti "nesagledivu štetu" te da će ribari duž cijelog Jadrana izražavati svoje nezadovoljstvo.

Majdenić upozorava da bi se prijedlogom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva omogućilo strancima da osnivaju trgovačka društva za ribolov uz povlastice, što bi izravno štetilo hrvatskim ribarima.

Ribari su u prilog tvrdnje da je riječ o nestručnom i nekompetentnom prijedlogu naveli mišljenje vladina Ureda za zakonodavstvo koji je predložene norme ocijenio dvojbenima jer im "nije moguće dokučiti ni misao, a kamoli namjeru stručnog nositelja izrade predloženog zakona".

Taj je ured preporučio da se predloženi zakonski tekst u cijelosti preuredi jer je "nepodoban za bilo kakvu daljnju raspravu", rekli su danas ribari, koji su osudili predlagača i zato što se ponovno nije konzultirao s ribarima.

Zbog toga što iz njegova ureda dolaze takvi akti i prijedlozi, oni pomoćnika ministra Katavića smatraju nekompetentnim i traže njegovu smjenu.

U međuvremenu, jutros se u Savudrijskoj vali dogodio novi incident na istom mjestu kao i prethodni - 1,5 milju južnije od crte razgraničenja u hrvatskim teritorijalnim vodama. Slovenski policijski čamac doplovio je do istarskih ribara, no kada su u blizini primijetili hrvatsko policijsko plovilo, nisu se duže zadržavali na toj poziciji. To se dogodilo u 8,15 sati i ponovno u 8,48 sati, što je novinarima potvrdio glasnogovornik Policijske uprave istarske Robert Pavleković.

(Hina) xdsp yjn

Pročitajte više