Istarski ronioci protive se plaćanju koncesija za ronjenje

Stotinu predstavnika istarskih sportskih ronilačkih klubova i udruga danas je na pulskome kupalištu "Mornar" na Valselinama izrazilo ogorčenost jer je prije nekoliko dana Ministarstvo prometa, pomorstva i veza uvelo plaćanje koncesija za ronjenje.

Tom je prigodom potpisivana i peticija kojom se od Ministarstva traži izmjena odredaba Pravilnika, prema kojima se od sada skupo plaćaju koncesije za ronjenje.

Upozoreno je da se danas trebala održati jedna od mnogobrojnih ekoloških akcija čišćenja mora, koje prije turističke sezone provode ronilački klubovi, no nije održana jer su ronioci sami utvrdili da nisu platili koncesiju.

"Prava je sramota da ronilački klubovi i za ronjenje u sklopu ekoloških akcija čišćenja mora moraju platiti koncesiju za ronjenje", istaknuo je Aldo Vrbanac uime Ronilačkog saveza Istarske županije. Rekao je kako su ove godine namjeravali provesti 21 akciju, ali će na kraju, kako je dodao, umjesto da im netko plati taj rad, morati sami plaćati da bi mogli roniti.

Inače, kako se čulo tijekom današnjeg skupa predstavnika istarskih sportskih ronilačkih klubova, sve će udruge za koncesiju plaćati 2400 kuna na godinu, a koncesiju će plaćati i svi članovi. No, utvrdii je Vrbanac, time se stanje na moru neće poboljšati jer će se i ove godine dogoditi od osam do deset nesreća, što znači da će se toliko ljudi utopiti.

"Svjesni smo da ćemo plaćati koncesije čak i za akcije čišćenja, te da se odredbe neće izmijeniti. No, želimo pokazati da time nismo zadovoljni", zaključio je Aldo Vrbanac.

(Hina) dspo mć

Pročitajte više