Istekao rok do kojeg su vrijedile istekle osobne iskaznice. Gužve za nove su ogromne

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Sve su veće gužve ovih dana u Vukovarskoj 70 u Zagrebu. Naime, građani podnose zahtjeve i podižu osobne iskaznice i putovnice.

Prema najnovijim podacima, više od 180.000 osobnih iskaznica u Hrvatskoj je nevažeće. Rok za korištenje dokumenata koji su istekli tijekom pandemije istekao je u ponedjeljak, 12. lipnja.

"Neće se poduzimati nikakve prekršajne sankcije zbog proteka roka"

"Očekivali smo da će ovih dana biti gužvi, prvenstveno zbog isteklih osobnih iskaznica koje su obvezan dokument za hrvatske državljane s prebivalištem u Republici Hrvatskoj", ispričala je Mladenka Barišić, načelnica sektora za Upravne poslove PUZ-a, u razgovoru za RTL.

Otkrila je kako neće biti sankcija za one koji nisu ishodili nove osobne iskaznice.

"Zbog rokova neće se poduzimati nikakve prekršajne sankcije za građane koji nisu ishodili osobne iskaznice. Ali sugeriramo da čim prije podnesu zahtjeve za novim osobnim iskaznicama", kazala je.

Svi koji imaju e-osobnu do ostalih dokumenata mogu online, a dostava stiže na kućnu adresu. 

Koliko koštaju novi dokumenti

Inače, od dokumenata obavezna je samo osobna iskaznica. Elektronička osobna iskaznica u redovnom postupku izdaje se u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Cijena eOI koja sadrži jedan ili dva certifikata je 13.27 eura, a cijena eOI koja se izdaje osobama s navršenih 70 godina koja ne sadrži certifikate je 9.29 eura.

Elektronička osobna iskaznica u ubrzanom postupku za sve podnositelje zahtjeva izdaje se u roku od deset dana od dana podnošenja zahtjeva po cijeni od 25.88 eura, dok se u žurnom postupku izdaje u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva po cijeni od 66.36 eura. 

Izrada putovnice, koja nije obavezna, skuplja je i kreće se od 42.47 eura do 61.72 eura, ovisno o tome ishodite li je u redovnom ili u žurnom postupku. Cijena izrade vozačke dozvole kreće se od 20.04 eura pa sve do 59.73 eura, ovisno o tome koliko je brzo trebate. 

Pročitajte više