Istina o nacističkoj prošlosti osnivača Ikee

Foto: Getty, IKEA
 
OSNIVAČ lanca trgovina namještaja Ikea Ingvar Kamprad preminuo je u nedjelju u 91. godini, a iza sebe je ostavio mračnu nacističku prošlost, piše Daily Mail.
 
>>Umro je osnivač lanca namještaja IKEA 
 
Unatoč svom bogatstvu, multimilijarder Kamprad javnosti je bio poznat po vrlo skromnom načinu života. Vozio je Volvo star 15 godina, kupovao rabljenu odjeću, jeftinije namirnice, šišao se samo kada bi putovao u manje razvijene države jer je tamo bilo jeftinije. Tvrdio je da je upravo zbog svoje štedljivosti uspio izgraditi "carstvo Ikee", vrijedno oko 51 milijardu dolara.
 
Član švedske nacističke stranke
 
Kamprad je u Švedskoj smatran poslovnim genijem, junakom koji je stvorio vlastito carstvo i revolucionarizirao industriju namještaja. U nedjelju je izvršni direktor Ikee Torbjorn Loof izjavio: "Sjećat ćemo se njegove predanosti i odanosti mnogim ljudima. Nikada nije odustajao, uvijek je pokušavao biti bolji i voditi prema svom primjeru".
 
Međutim, Kamprad je imao i mračnu stranu. Bio je alkoholičar i tvrdio je da drži tu bolest pod kontrolom tako što "apstinira tri puta na godinu, a ostatak vremena pije". Ipak, najneugodniji dio njegove prošlosti otkriven je 1994. godine, kada su stockholmske novine Expressen objavile da se pridružio švedskoj nacističkoj stranci 1943. te postao entuzijastični pristaša nacista, otprilike u isto vrijeme kada je osnovao tvrtku.
 
"Najveća greška u životu"
 
Expressen je objavio da se Kampradovo ime pojavljuje u arhivima Pera Engdahla, švedskog fašističkog vođe. Kamprad je sudjelovao u sastancima nacističke stranke, ostao je član i nakon Drugog svjetskog rata, a u 1950. je čak pisao Engdahlu o tome kako je ponosan na svoje sudjelovanje u radu stranke.
 
Njegov odgovor na medijske napise 1994. bio je brz i skroman. Napisao je pismo zaposlenicima Ikee u kojem je povezanost s nacistima nazvao "najvećom greškom u svom životu", "svojim najvećim fijaskom" te "dijelom života zbog kojeg gorko žali".
 
Otkrivene jače veze s nacizmom
 
Knjiga Elisabeth Asbrink iz 2011. sugerirala je da su njegove nacističke veze bile još jače, odnosno da je Kamprad regrutirao članove te prikupljao novac za stranku. Zbog veza s nacizmom počele su ga istraživati i švedske obavještajne službe. S godinama je otkriveno da njegov život nije bio takav kakvim se činio.
 
Kamprad je vozio stari Volvo, ali također je posjedovao skupi Porsche. Njegovi "skromni" domovi uključivali su vilu s pogledom na Ženevsko jezero, imanje u Švedskoj i vinograde u Provansi. U manifestu tvrtke 1976. napisao je: "Ne trebamo skupe aute, otmjene titule, odjela po mjeri ili druge statusne simbole. Oslanjamo se na vlastitu snagu i vlastitu volju".
 
Uspjeh unatoč kontroverzama
 
U 2012. godini otkriveno je da je Ikea koristila političke zatvorenike za prisilni rad u bivšoj Istočnoj Njemačkoj između 1960. i 1990. godine. U istoj godini tvrtka je optužena za korištenje drva iz ruskih šuma starih 600 godina. Europska komisija prošle je godine objavila da je pokrenula istragu poreznih pitanja tvrtke.
 
Iako su židovske skupine pozivale na bojkot Ikee nakon otkrivenih nacističkih veza njenog osnivača, ništa nije uspjelo umanjiti njenu popularnost diljem svijeta. Tvrtka danas ima prihode od više od 33 milijarde funti iz 412 trgovina u 49 zemalja.
  

Pročitajte više