Istospolni par koji želi udomiti djecu: Odluka je otvorila nadu djeci u domovima

Mladen Kožić (lijevo) i Ivo Šegota (desno) Foto: Nova TV

ŽIVOTNI partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo udomiti djecu. Odluka je to Ustavnog suda kojom je zaključeno da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u "javnoj usluzi udomljavanja".

Takav zaključak sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdio da diskriminiraju istospolne partnere.

Ministarstvo za demografiju i socijalnu politiku priopćilo je da je odluka Ustavnog suda u vezi s odredbom Zakona o udomiteljstvu obvezujuća za sva javna i državna tijela. Šegota i Kožić o tome su pričali večeras u Dnevniku Nove TV.

Šegota: Nije sve gotovo

Je li ovom odlukom Ustavnog suda sve gotovo? Evo što je rekao Šegota.

"Nije sve gotovo. Mi smo prije dva dana poslali žalbu Ministarstvu na odluku, odnosno rješenje Centra za socijalnu skrb koji nas je drugi put odbio po istoj stvari. Vjerujemo da će Ministarstvo biti ta instanca koja će i zbog odluke Ustavnog suda odlučiti pozitivno na našu žalbu, odnosno poništiti rješenje Centra za socijalnu skrb", rekao je Šegota pa je nastavio:

"Bilo bi krajnje neobično da Ministarstvo bilo kako drugačije postupi s obzirom na to da postoji presuda Upravnog suda, pravovaljana, i sada odluka Ustavnog suda koji poziva sve institucije, dakle i Ministarstvo i Centar za socijalnu skrb, da postupe po toj odluci, a to je da ne diskriminiraju životne partnere", smatra Šegota.

Kožić: Očekujemo da će se to dogoditi do kraja godine

Kožić vidi samo jednu mogućnost.

"Ne vidimo drugu mogućnost, nego da se odluka provede. Nakon presude Upravnog suda smo mislili da je to sada to, ali ovo je najviše tijelo u RH i iznad Ustavnog suda ne stoji nitko, tako da očekujemo da se odluka provede. Ne dovodimo mi djecu kući, nego će ta djeca kojoj je potrebna obitelj izabrati nas. Očekujemo da će se to dogoditi do kraja godine", kazao je Kožić.

Postoji li ovdje skepsa? Šegota pozitivno razmišlja.

"Ja bih rekao da ne, s obzirom na to da je Ustavni sud sada prelomio tu cijelu priču. Ako je uopće bilo razilaženja vezano za interpretaciju Upravnog suda, sada, nakon odluke Ustavnog suda, sve je vrlo jasno i točno je navedeno", rekao je Šegota.

Hoće li ih Ministarstvo možda odbiti?

A što ako dobiju odbijenicu Ministarstva?

"To je neki scenarij koji ne razmatramo, ali onda idemo opet na tužbu, drugi put po istoj stvari, što je opet u nekom pravnom nonsensu. Da li živimo u zemlji u kojoj je tako nešto moguće? Ne bih htio vjerovati da se stvari u tom smjeru mogu pokrenuti", nastavio je Šegota.

Istospolni par ima poruku za one koji kažu da je ovo suspendiranje demokracije, da je sud prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja u Hrvatskoj.

"Više od 1000 djece je u domovima i trebaju obitelj. Sve one koji danas s nama ne dijele sreću pozivam da se ipak pridruže nama i da se djeca, njih 1000 i više, udome i da pronađu svoje obitelji", rekao je Kožić.

"Mi smo se ponudili da udomimo čak troje djece"

Zadovoljni su današnjom odlukom, a evo što su o svemu tome zaključili.

"Ova odluka jako puno znači za djecu u domskom sustavu. Ima ih više od 1000. Ova odluka otvorila je nadu djeci u domovima da postoji širi krug potencijalnih udomitelja. Rijetko tko se danas javlja u Centar za socijalnu skrb da bi udomio djecu. Teško mi je reći zašto je to tako. Možda sustav ne funkcionira, nema dovoljno edukacije. Možda ljudi nisu svjesni kolika je to sramota za Hrvatsku da više od 1000 djece večeras ide spavati, a nema im tko reći laku noć. Mi smo se ponudili da udomimo čak troje djece, mislili smo da će nam to biti plus kada dođemo u Centar za socijalnu skrb, no u trenutku kada je trebalo potpisati odluku, očigledno se politika umiješala i odbila nas", zaključio je Šegota.

Pročitajte više