Istra d.d. ide na tržište

DANAS, netom nakon izbijanja afere s privatizacijom Istre d.d suprotno odluci stručnjaka iz Hrvatskog fonda za privatizaciju, o čemu je prvi izvijestio Index, dionice Istre bit će uvrštene na burzu. Radi se o 64.980 dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti od 1.700 kuna.

Podsjetimo, stručna služba HFP je u svibnju 2005. ocijenila ponudu Puljanke d.d. najlošijom od tri ponude koje su bile u igri. Ipak, predsjednik Upravnog odbora HFP-a i potpredsjednik vlade Damir Polančec potpisao je dokument kojim se 67,57 posto temeljnoga kapitala Istre dodjeljuje Puljanki za 31,25 milijuna kuna.

Dioničari Istre i Puljanke će krajem rujna odlučivati o dokapitalizaciji Istre u iznosu 45,4 milijuna kuna, od čega će samo 1,46 milijuna kuna ići putem novca, a ostatak putem otpisa potraživanja Puljanke prema Istri (13,1 milijuna kuna) i 30,85 milijuna kuna u prijenosu nekretnina Puljanke u Istru. Ta dokapitalizacija dio je investicijskih ulaganja na koje se Puljanka obvezala u ugovoru s HFP-om. Ipak, radi se samo o dvije sedmine od 158 milijuna kuna investicijskih ulaganja. Usto, već je HFP-ova stručna služba upozorila na to da su sredstva osiguranja investicijskih ulaganja (založno pravo an zajedničkim nekretninama) neprihvatljiva.
 
Ukratko, prijenos nekretnina iz jedne tvrtke u drugu ne ostavlja državi nikakvu garanciju da će se investicija uplatiti. Ako Puljanka propadne, njen udio u Istri jednostavno bi se vratio državi, koja potraživanja nikako ne bi mogla naplatiti. Upravo je to ono što je osigurao Polančecov potpis na dokumentu HFP-a.

Za mjesec dana, nakon nove dokapitalizacije (ovih 45,4 milijuna kuna od kojih je 1,46 u novcu) može se očekivati nova runda izlaska na burzu. Jedino što je bitno, upozorava portal Barkun.hr, je to što bi u tom slučaju tih 26.706 dionica Istre d.d. (koje svoju strukturu najvećim dijelom grade na 30,85 milijuna kuna vrijednih Puljankinih nekretnina) po nominali od 1700 kn po dionici moglo biti dvaput vrednovano na tržištu. Naime, te su dionice već na tržištu u sklopu Puljanke. Hoće li Albert Faggian i Kruno Soldatić, najveći dioničari Pujlanke i Istre (odnosno, ljudi koji de facto kontroliraju ta poduzeća) izbaciti iz temeljnog kapitala Puljanke th 30,8 milijuna kuna u nekretninama? Ako to ne učine, dionice istih nekretnina mogle bi se na tržištu vrednovati dva puta.

J.D.

Pročitajte više