Istra dobila moderni vlak, već je treći put u kvaru. Sad vozi vlak star 50 godina

Ilustracija: Srecko Niketic/PIXSELL

ISTRA je u ožujku nakon 30 godina čekanja dobila novi, niskopodni vlak. Ipak, novi vlak je otad nekoliko puta bio u kvaru, tako da se prometovanje istarskim prugama odvija u 50 godina starom vlaku koji prevozi većinom srednjoškolce iz središnje i sjeverne Istre u Pulu. Riječ je o vlaku koji ne vozi brže od 50 km/h, piše HRT.

Dužnosnici su prije šest mjeseci s velikim oduševljenjem dočekali novi vlak. "I sljedeće godine u ovo vrijeme, u četvrtom ili petom mjesecu, testirat ćemo i baterijske vlakove, uz nove koji dolaze na istarske pruge", kazao je tom prilikom državni tajnik za željeznicu Alen Gospočić. 

"Loša je ideja dovesti moderni vlak na staru prugu"

Novi vlak može postići brzine od 120 km/h, ali već je treći put u kvaru. "Novi vlak je trenutačno u kvaru. Radi se o kvaru na jednom od dizelskih motora. Dizelski motor popravljat će ovlašteni održavatelj i proizvođač vlaka Končar - Električna vozila.

Novi vlak ponovno će voziti na istarskom području nakon popravka dizelskog motora. Vrijeme potrebno za popravak ovisi o ovlaštenom održavatelju", navode iz HŽ Putničkog prijevoza.

Stručnjak i poznavatelj istarskih pruga Josip Orbanić smatra kako je loše rješenje dovesti moderni vlak na zastarjelu prugu jer će kvarovi biti česti. "Obnova pruge kad smo je zadnji puta prije 40 godina radili trajala je deset godina, i sad bi trajala toliko vjerojatno. Prugu treba obnoviti i to je dugoročni proces, to neće moći odmah", rekao je. 

Pročitajte više