Istra dobiva Kempinski vrijedan 208 milijuna eura

ODMARALIŠTE Kempinski Hotel Porto Mariccio, kako se planira, otvorit će se 2009. godine, a sastojat će se od luksuznog hotela s pet zvjezdica, rezidencijalnog područja s vilama, marine i golf igrališta. Gradnja objekata planirana je za početak 2007., a ukupna investicija iznosi 207,6 milijuna eura.

Novinarskoj konferenciji u Zagrebu projekt su predstavili Reto Wittwer, predsjednik uprave hotelske grupacije Kempinski i Roberto Bradić direktor AB Marisa i direktor projekta.

Središte ekskluzivnog odmarališta koje će biti smješteno nasuprot Brijunskog otočja je luksuzni hotel s pet zvjezdica, koji će sadržavati 250 elegantno namještenih soba i apartmana, kao i vrhunsku wellness ponudu. Smještajne kapacitete nudit će i rezidencijalni dio odmorišta s 300 rezidencijalnih jedinica, 72 vile u nizu i 90 samostalnih vila.

Sve to dizajnira svjetski poznati arhitektonski ured iz Londona WAT&G, koji je projektirao više od 80 velikih odmarališta širom svijeta. Pritom će poštivati istarsko arhitekturno nasljeđe i lokalni ambijent, a sama izgradnja u najvećoj mjeri bit će povjerena domaćim tvrtkama. Ponudu upotpunjuju golf teren s 18 rupa svjetski poznatog Jacka Nicklausa, s golf klubom i golf akademijom te marina s 350 vezova.

Ukupna ulaganja dosežu 207,6 milijuna eura, od čega na rezidencijalni dio otpada 68,4 milijuna, na hotel 45,4 milijuna, na golf teren 8 milijuna, a u marinu se ulaže 7,5 milijuna eura. Ostatak ulaganja otpada na troškove zemljišta, izgradnju infrastrukture i uređenje okoliša, projektiranje i planiranje te nepredviđene troškove.

Sva potrebna novčana sredstva već su osigurana i za početak izgradnje čeka se dovršetak građevinskog projekta krajem 2006. godine, te građevinske dozvole koje se investitori u potpunosti nadaju prikupiti u prvoj polovici 2007. godine. Prema planu, odmaralište će biti izgrađeno do kraja 2008. godine i predano na upravljanje Kempinski hotelima početkom 2009.

Samo u hotelu bit će zaposleno 375 ljudi, a ukupan broj zaposlenih u resortu bit će oko 600 ljudi. Svi budući zaposlenici proći će i dodatnu 6-mjesečnu obuku pod vodstvom menadžera Kempinski hotela.

Bradić je rekao kako će dolaskom Kempinskog istarski proizvođači autohtonih proizvoda, ali i drugi hrvatski proizvođači dobiti priliku pokazati kvalitetu, te ukoliko ispune visoke standarde njemačkog hotelskog lanca, postati opskrbljivači ekskluzivnog hotela u Hrvatskoj, te brojnih Kempinski hotela u Europi.

Što se tiče strukture gostiju, Wittwer u prvom redu očekuju goste iz Hrvatske, a iz regije najviše računa na Nijemce koji u Kempinski poslovanju ostvaruju 40 posto prometa. Potom slijede Talijani, Francuzi, Englezi i gosti iz drugih europskih zemalja te SAD-a.

Wittwer je potvrdio da ga je primio premijer Ivo Sanader i projektu obećao punu podršku od strane Vlade.

Kempinski je najstariji hotelski lanac u Europi, koji je svoj  prvi posjed stekao 1897. godine. Dok je grupa osnovana u Njemačkoj, njegov portfelj se proširio po Europi, Srednjem Istoku, Africi, Južnoj Americi i Aziji, s posjedima u Abu Dhabiju, Pekingu, Berlinu, Budimpešti, Buenos Airesu, Istanbulu, Londonu i St Moritzu. Odlikuje se bogatom tradicijom te velikim brojem luksuznih hotela i odmarališta, od istinski tradicionalnih do zadivljujuće avangardnih. Trenutačno njemačka tvrtka u svijetu ima 56 hotela.

I.B. 

Pročitajte više