FOTO Istražili smo koliko košta cvijeće za groblje

Foto: Martina Pauček Šljivak/Index

SUTRAŠNJI Dan Svih Svetih građani će iskoristiti za posjet grobljima, a cvjećarima je upravo taj blagdan jedan od najunosnijih u godini. Tad svi kupuju cvijeće, bez obzira na njihovu kupovnu moć.

Ponuda na tržnicama je bogata i raznovrsna, no nešto smo primijetili - cijene nikad nisu bile povoljnije.

Obilazeći Splavnicu i Dolac zapazili smo da nema više aranžmana po 200 i 300 kuna kao prijašnjih godina.

Kupovna moć građana godinama već drastično pada, slažu se cvjećari s kojima smo razgovarali pa sukladno tome pripremaju i svoju ponudu cvijeća.

Primjera radi, još lani su velike krizanteme, najpopularnije cvijeće za Dan mrtvih, stajale po 50 kuna, a danas se iste takve prodaju već za 30.



Iako poneki još nastoje držati cijenu, većina ih je ipak znatno spustila pa se cvjetni aranžmani mogu pronaći već za 30 kuna, dok se velika tegla krizantema prodaje i po 20 kuna.

Buketi rezanih krizantema mogu se pronaći i za 10 kuna.



"Dosta nam je cvijeća ostalo, nije se prodalo ovih dana pa smo shvatili da ga nećemo ni prodati ako držimo cijenu, tako da smo je spustili. Prije smo prodavali krizanteme po 50, a sad ih dajemo za 30 kuna. Vidi se da je jako oslabljena kupovna moć građana", rekla nam je prodavačica cvijeća na Dolcu.

"Ne isplati se prodavati skupo"

Malo niže na Splavnici najveća je gužva.


Iako više nema aranžmana po 300 kuna, ovi najskuplji po 100 kuna se ipak dobro prodaju. Jedna od rijetkih koja je prodavala aranžmane po 80 i 100 kuna (a koji su najskuplji od svih na koje smo naišli) nije htjela s nama razgovarati.

Zato smo popričali s gospođom Marijom koja se već 30 godina bavi uzgojem cvijeća. Ona prodaje samo krizanteme u tegli. Sve po 20 kuna.

"Prodajem najjeftinije jer se upravo najjeftinije i prodaje. Danas je skuplje cvijeće puno teže prodati. Kupuje se samo jeftinije", kazala nam je.



Dodala je i kako danas više ne može uštedjeti od uzgoja i prodaje cvijeća za razliku od prije.

"Ovo sad radimo samo zbog preživljavanja. Sjećam se da smo prije prodavali lončanice po 40 i 50 kuna. Danas po 20. Ljudi koji dolaze po cvijeće kupuju više simbolično. Nekad su se prodavali aranžmani po 300 kuna, a danas kupuju bukete po 15 kuna", kazala nam je gospođa Marija.

A iako nema skupocjenih aranžmana, cvjećar Zdenko tvrdi kako on ipak bolje prodaje skuplje cvijeće od jeftinijeg. Odnosno aranžmani od 50 kuna mu se više prodaju od onih po 30.



"Ide dobro zasad. Od subote je navala. Nadamo se da ćemo prodati sve danas pa da ne moramo sutra raditi.

Proizvodimo cvijeće već 25 godina. Unazad 7-8 godina je lošije. Ovdje prolaze uglavnom aranžmani do 60 kuna, a dalje ne. Ne isplati se ni raditi skupe aranžmane kad ih nemamo kome prodati, a u transportu se samo mogu oštetiti tako da eto velike ni ne radimo", kazao nam je Zdenko.



Što se tiče cijena svijeća one su ostale iste kao i prethodnih godina. Tu nema neke razlike kao kod cvijeća. Prodaju se po cijenama od 3 kuna pa sve do 30 kuna. Ovisno o veličini.

 

Pročitajte više