Istražiteljski tim Ureda za zatočene i nestale počeo iskapanja kod Gospića

ISTRAŽITELJSKI tim vladina Ureda za zatočene i nestale, na zahtjev Županijskog suda u Gospiću i Državnog odvjetništva, te predstvnika Haaškog suda, počeo je danas iskapanja na lokaciji Jasikovac kod Gospića kako bi utvrdio postoje li na tom području posmrtni ostaci pripadnika srpskih paravojnih formacija.

Iskapanje se obavlja uz koordinaciju MORH-a, MUP-a i Zavoda za sudsku medicinu iz Zagreba.

Upitan je li iskapanje možda vezano uz provođenje istrage u vezi s akcijom Medački džep iz 1993., predstojnik vladina Ureda za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić izjavio je da će se tek kad se pronađu posmrtni ostaci moći govoriti iz kojega su razdoblja, iz 1993. ili iz nekog drugog. ´Ako se posmrtni ostaci pronađu i ako se utvrdi da potječu iz razdoblja provođenja akcije Medački džep, ova će ekshumacija biti vezana uz Medački džep´, rekao je Grujić dodajući da unaprijed ništa ne može govoriti.

Grujić je pojasnio da se u Lici sada provode eshumacije radi provjeravanja informacija, navoda o mogućem postojanju posmrtnih ostataka i masovnih grobnica.

Najavio je da će nakon Gospića biti obavljena provjera navoda o postojanju masovne grobnice Hrvata-civila na području Korenice iz 1991., a da će detalji o tome biti poznati sutra.

Kao i u svim ekshumacijama koje se provode od 1995. iz 135 masovnih grobnica, i danas su na istražne radnje pozvani međunarodni promatrači, predstavnici Haaškoga suda i Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba, rekao je Grujić.

Državno odvjetništvo, odnosno nadležni Županijski sud dali su prijedlog za provođenje hitne istražne radnje na lokaciji Jasikovac kako bi se utvrdilo činjenično stanje, izjavili su istražni sudac Županijskog suda u Gospiću Pavao Rukavina i zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Zagreba Ivan Plevko.

Pročitajte više