Istraživanje: U Hrvatskoj najpopularniji kanabis, kokain na drugom mjestu

ISTRAŽIVANJE GfK pokazalo je kako je marihuana najraširenija i najpopularnija droga u Hrvatskoj, dok je na drugom mjestu puno opasniji kokain. Istraživanje je provedeno u studenom na 800 građana starijih od 15 godina.

Čak 44 posto ispitanih građana poznaje osobe koje su uzimale ili uzimaju neku vrstu droge, a njih 28 posto osobno je vidjelo nekoga kako uzima drogu, a najčešće se radilo o hašišu i marihuani. Većina onih koji su nazočili uzimanju droge, bili su istom i ponuđeni (24 posto opće populacije starije od 15 godina je bilo ponuđeno nekom drogom). Najčešće im se, u 90 posto slučajeva nudio kanabis (hašiš, marihuana), zatim ecstasy - 15 posto, kokain - 9 posto, LSD - 7 posto, te heroin - 2 posto.

Svjedoci uzimanja droge najčešće su osobe iz Zagreba (37 posto) i Dalmacije (43 posto), češće su to muškarci (37 posto) nego žene (21 posto), mlađe osobe (15-34g.; oko 50 posto) iz velikih gradova (43 posto) i s visokom stručnom spremom (39 posto).

Da je tijekom života konzumiralo drogu priznalo je 10 posto ispitanih građana, najčešće su to osobe iz zagrebačkog područja, češće muškarci nego žene, i u više slučajeva se radi o osobama višeg obrazovanja i viših prihoda.

S obzirom na osjetljivost teme, navedeni rezultati predstavljaju procjene, na temelju odgovora osoba koje su priznale iskustvo s drogama, stoji u priopćenju GfK. Također, ovim istraživanjem nisu
obuhvaćene sve droge (npr. izostavljeni su amfetamini, zatim tzv. kućne droge, odnosno inhalanti kao što su ljepilo, boje, lakovi, lak za nokte, aceton, plin za upaljače, benzin...i mnoge druge).

Pročitajte više