Jandroković: Zlo poput Holokausta više nikad i nigdje ne smije se ponoviti

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković pozvao je danas, u povodu Dana sjećanja na žrtve Holokausta - Jom Hašoe, na ustrajnost i neumoran zajednički rad kako se zlo poput Holokausta više nikada i nigdje ne bi ponovilo.

„Obilježavajući Jom Hašou, Dan sjećanja na žrtve Holokausta, prisjećamo se povijesnog trenutka kada su u Varšavskom getu 1943. godine Židovi ustali protiv nacista, ne želeći više pasivno promatrati teror koji se nad njima sustavno provodio. Otpor kojeg su odlučili pružiti ostaje nam snažan simbol potrebe suprotstavljanja zlu, te borbe za slobodu i očuvanje vlastitog dostojanstva, bez obzira na izglede", stoji u priopćenju.

"Trajno opredjeljenje za mir"

Podsjeća se i kako se na današnji dan s pijetetom prisjećamo svih Židova ubijenih tijekom 2. svjetskog rata, njih više od 6 milijuna.

"Duboko svjesni kako je Holokaust jedna od najmračnijih stranica ljudske povijesti, važno je da o njemu stalno učimo i ispravno tumačimo njegove uzroke i posljedice. Shvatiti užas Holokausta znači trajno se opredijeliti za mir, te u društvu uvijek promicati međusobno uvažavanje i prihvaćanje različitosti nasuprot pogubnoj nesnošljivosti, ksenofobiji i mržnji. Jom Hašoa nas podsjeća i snažno poziva da u takvom pristupu budemo ustrajni, te da neumorno zajednički radimo kako se zlo poput Holokausta više nikad i nigdje ne bi ponovilo, zaključuje se u priopćenju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Pročitajte više