Istraživanje: Društveno distanciranje i samoizolacije mogle bi trajati 18 mjeseci

Foto: Epa

MJERE samoizolacije, preporučene u cilju suzbijanja daljnjeg širenja koronavirusa, mogle bi trajati i do 18 mjeseci, odnosno sve dok cjepivo protiv ovog oboljenja ne bude dostupno u širim razmjerima, pokazuje studija iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja je također ukazala i da je prvobitna strategija ove države u borbi protiv virusa mogla potencijalno dovesti do smrti 250.000 ljudi.

Izvješće koje je izdao Imperial College tvrdi je da bi najdjelotvornija strategija u borbi protiv pandemije koronavirusa bila ona koja podrazumijeva opće uzdržavanje, slično onome što su kineske vlasti već provele, a koja bi podrazumijevala prakticiranje društvenog distanciranja sa samoizolacijom inficiranih slučajeva, kao i kućnom karantenom za članove njihovih obitelji.

Smrt 250.000 ljudi

Mjere kojima bi se na ovaj način radilo na suzbijanju epidemije trebale bi ostati na snazi sve dok primjena cjepiva protiv koronavirusa ne postane dovoljno raširena, a što bi, prema studiji, moglo potrajati sljedećih 18 mjeseci.

Prethodno objavljena strategija vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, a koju studija Imperial Collegea naziva "strategijom ublažavanja" i koja je podrazumijevala samoizolaciju zaraženih i njihovih obitelji, bez ikakvih mjera koje se odnose na ostatak populacije, mogla bi usporiti širenje virusa, ali ne i zaustaviti ga, sugerira se u studiji.

Ovo je moglo rezultirati smrću i do 250.000 ljudi kako navode istraživači s Imperial Collegea, pri čemu ne bi svi smrtni slučajevi potjecali isključivo od koronavirusa, već i od drugih bolesti jer bi uslijed preopterećenja zdravstvenog sustava tretman drugih oboljenja zbog toga trpio.

"Tri tjedna smo iza Italije"

Izvještaj je izvršio pozitivan utjecaj na donositelje odluka u Ujedinjenom Kraljevstvu te je koincidirao s Vladom ove države koja je objavila nove smjernice, a koje se odnose na britansku javnost, uključujući i preporuke za izbjegavanje restorana, kafića, kao i rad od kuće kada je to izvedivo, navodi Forbes.

Broj potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom u Ujedinjenom Kraljevstvu porastao je za 26% i iznosi 2626 oboljelih. Broj umrlih od posljedica virusa je 104, pri čemu su u pitanju većinom bile osobe starosti između 45 i 93 godine, s već ranije narušenim zdravstvenim stanjem.

Direktor MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis, Neil Ferguson, a koji je rukovodio studijom Imperial Collegea, izjavio je da je "u pogledu širenja virusa, Ujedinjeno Kraljevstvo tri tjedna iza Italije, a dva tjedna iza Francuske i Španjolske".

Pročitajte više