Istraživanje: Europske kompanije u Kini pesimistične

Foto: EPA

Europske kompanije očekuju teške dane u Kini, upozorivši na anemičnu potražnju i probleme u pristupu tržištu, pokazalo je istraživanje udruge EU of Commerce.

Gotovo svaka četvrta europska kompanija izrazila je pesimizam u prognozama poslovanja u Kini, pokazala je godišnja anketa udruge.

Prije godinu dana pesimistična je bila svaka deseta kompanija, napominju u udruzi.

Samo trećina anketiranih danas je optimistična, što znači da se njihov udio spustio na najnižu razinu otkada udruga provodi istraživanje. Prije godinu dana 'optimisti' su bili u blagoj većini.

Poslovanje europskih kompanija u Kini obilježila je u proteklih godinu dana izraženija neizvjesnost, nakon početnog optimizma zbog ukidanja pandemijskih ograničenja na kraju 2022.

Nešto više od polovine kompanija izdvaja među tri glavna izazova usporavanje kineskog gospodarskog rasta, a gotovo isti udio njih požalio se na "propuštene poslovne prilike zbog pristupa tržištu ili regulatornih prepreka".

Anemična potražnja

Udruga ukazuje i na "strukturne probleme u Kini, uključujući anemičnu potražnju, sve izraženiji prekomjerni kapacitet i kontinuirane izazove u sektoru nekretnina".

Njih 44 posto očekuje slabiju profitabilnost u iduće dvije godine, najviše otkada udruga provodi anketu.  

Otprilike polovina namjerava smanjiti troškove kako bi se prilagodila poslovnom okruženju, a njih 13 posto već je preselilo proizvodnju ili je donijelo odluku o selidbi.

Njih 42 posto razmatra pak mogućnost proširenja poslovanja u Kini, najmanje otkada udruga provodi anketu.

"Pojavile su se zabrinjavajuće naznake da neke europske kompanije izoliraju poslovanje ili usvajaju manje ambiciozne planove u Kini budući da izazovi s kojima se suočavaju s vremenom pretežu nad prednostima", konstatira predsjednik udruge Jens Eskelund.

"Kineska vlada često signalizira da planira poboljšati poslovno okruženje, ali obnova povjerenja ulagača zatijeva da (Peking - op. ur.) prijeđe s riječi na djela", dodaje Eskelund.

EU usvojio je pak još prošle godine strategiju "uklanjanja rizika" u odnosima s Kinom, a Europska komisija otvorila je niz istraga, sumnjajući da kineske kompanije uspješno konkuriraju u Europi zahvaljujući državnim subvencijama. Bruxelles je odlučio provjeriti i javnu nabavu medicinske opreme u Kini i poziciju europskih kompanija.

Pročitajte više