Istraživanje: Gotovo 8000 pucnjava u SAD-u povezano s visokim temperaturama

Ilustracija: Shutterstock

GOTOVO 8000 pucnjava u američkim gradovima posljednjih godina može se pripisati neuobičajeno visokim temperaturama, stoji u novom istraživanju.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu kažu da istraživanje sugerira da bi klimatska kriza mogla pridonijeti povećanom oružanom nasilju, piše Guardian. Istraživanje je objavljeno u časopisu Jama Network Open

Više pucnjava se događalo ljeti pa istraživači kažu da vrućina može povećati agresiju. Novo istraživanje uzelo je u obzir godišnja doba i pokazalo da iznadprosječne temperature u bilo koje doba godine povećavaju rizik od pucanja.

Visoke temperature povezane s porastom incidenata s vatrenim oružjem

Studija, najveća do sada o tom pitanju, analizirala je pucnjave u 100 američkih gradova od 2015. do 2020. Znanstvenici kažu da saznanje da su neuobičajeno visoke temperature povezane s porastom incidenata s vatrenim oružjem može omogućiti da se preventivne mjere u zajednici usmjere prema toplijim danima.

Također su rekli da više drveća i zelenih površina može smanjiti oružano nasilje, posebno u najsiromašnijim četvrtima. Poznato je da zelene površine hlade urbana područja i zato sada znanstvenici istražuju i tu povezanost.

Znanstvenici se plaše da će biti više pucnjava kako temperature budu rasle

Stopa ubojstava vatrenim oružjem značajno je porasla od povijesno najniže razine u 2014., a 2020. vatreno je oružje bilo vodeći uzrok smrti djece i adolescenata u SAD-u.

"Vidjeli smo doista dosljedan sveukupni odnos između temperature i većeg rizika od pucnjava", rekla je dr. Vivian Lyons sa Sveučilišta Washington u Seattleu, koja je vodila istraživanje.

"Kada smo svjesni da je vjerojatnije da će se nasilje vatrenim oružjem dogoditi toplijim danima, bez obzira na godišnje doba, to može pomoći u nastojanjima da se spriječi nasilje. Postoji moja zabrinutost, nakon istraživanja, da će nasilje povezano s vatrenim oružjem rasti kako se klimatske promjene nastavljaju", rekla je Lyons.

I druge studije povezuju veće temperature s pucnjavama i nasiljem

Studija iz 2020. kazala je da će porast temperature uzrokovan globalnim zagrijavanjem vjerojatno povećati smrtnost uslijed prometnih nesreća, nasilja, samoubojstava i utapanja, što najviše pogađa mlade ljude.

Druga studija, objavljena 2018., tvrdi da su više temperature povezane s povećanjem stope samoubojstava. U novom istraživanju utvrđeno je da je u 100 američkih gradova s najvećim brojem pucnjava iz vatrenog oružja 7973 pucnjave bilo moguće pripisati iznadprosječnim temperaturama, što čini 6.85 posto svih pucnjava, piše Guardian.

Riječ je o pucnjavama u kojima je najmanje jedna osoba ubijena ili ranjena. Samoubojstva nisu bila uključena u istraživanje.

Pročitajte više